Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förstell: Polisen försökte hitta den som skrivit

Skånepolisens ledning försökte ta reda på vem som hade skrivit in rasistiska namn i den interna databasen. Det säger informationschefen Lars Förstell till Sydsvenskan.

En polis på kurs hade skrivit det fingerade namnet ”Neger Niggersson” när han eller hon skulle öva sig i att fylla i en blankett i polisens datorsystem. En annan skrev ”Oskar Neger”. Det avslöjade Sydsvenskan igår.
När Skånepolisen upptäckte de rasistiska namnen i februari 2008 kontaktade man Rikspolisstyrelsen som ansvarar för datorprogrammet.
– Vi frågade om det gick att ta reda på vem som hade skrivit in det. Men inloggningsuppgifterna gick inte att få fram, säger Lars Förstell.
Då beslöt polisledningen att radera allt som eleverna hade skrivit.
– I övrigt fanns inget att göra. Det fanns ingen person att rikta kritik mot, säger Lars Förstell.
Däremot vet man att det var verksamma poliser som skrev in de rasistiska namnen.
– Det skedde under en utbildning för utredande poliser, som skulle lära sig använda ett datorprogram i sitt arbete. De övade på att fylla i personuppgifter i systemet.
Namnen dök senare upp när man skulle demonstrera programmet och visa hur fritextsökningen fungerar, säger Lars Förstell.
Polisinspektör Jeanette Larsson,­ en av Skånepolisens värdegrundutbildare, var närvarande vid förevisningen. Hon blev illa berörd och slog larm till högsta ledningen den 25 februari.
– Några dagar senare var uppgifterna raderade, säger Lars Förstell.
I dagens Sydsvenskan sade Lars-Folke Piledahl, som var biträdande länspolismästare för ett år sedan, att han aldrig hört talas om de rasistiska namnen i databasen.
– När det här hände var han på Kanarieöarna och firade sin femtio­årsdag. Stabschefen Christina Wadsten Malm hade ansvaret i hans ställe. När Lars-Folke Piledahl återkom var ärendet utagerat och klart, säger Lars Förstell.
Enligt Förstell pågår det dock fortfarande inom polisen ”en levande och omfattande” diskussion” om hur man ska uttrycka sig om andra människor.
– Nu när frågan är i hetluften pågår den diskussionen överallt. Men det är arbetsledaren som ska fånga upp om det finns brister och påtala det.

Två avslöjanden om rasistiskt språkbruk

Under tre dagar, 16–18 december förra året, utbröt våldsamheter i Rosengård, sedan polisen avhyst ungdomar från en källarmoské på ­Ramels väg. Ungdomar kastade sten, sköt raketer och kastade hemmagjorda bomber mot polisen. Bilar och soptunnor stacks i brand.
Tre ungdomar har åtalats efter våldsamheterna. Under rättegången offentliggjordes en film som polisen själv hade tagit under oroligheterna, där polismännen använder ord som ”apejävel” och ”blattejävel”.
Under en internutbildning förra året hade en av kursdeltagarna, en yrkesverksam polis, skrivit in det fingerade namnet ”Neger Niggersson” när han eller hon skulle öva sig i att fylla i en blankett. Det namnet, och även ”Oskar Neger”, dök sedan upp på storbildsskärmen i aulan. En av kursdeltagarna, Jeanette Larsson, reagerade starkt och anmälde händelsen.
Gå till toppen