Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ingen utredning - trots larmmejl

Anställda slog larm till högsta ledningen. Ändå förnekar Lars-Folke Piledahl, då biträdande länspolismästare, kännedom om Oskar Neger och Neger Niggersson. Men Sydsvenskan kan visa dokument som bekräftar att han blivit informerad.

Lars-Folke Piledahl säger att han aldrig hört talas om Oskar Neger och Neger Niggersson. Inte heller länspolismästare Eva Årestad Radner vill kännas vid fallet.
Detta trots att flera källor uppgett att cheferna informerats.
När Sydsvenskan frågar Lars-Folke Piledahl hur han reagerade när han fick informationen, svarar han:
– Vad snackar du om? Det känner jag inte igen.
Christina Wadsten Malm, dåvarande stabschef, är säker på att du informerades.
– Spontant kan jag inte känna igen det. Det var hon som hade ansvar för de frågorna. Hon kan möjligen ha sagt att någon sagt något olämpligt. Men jag känner inte igen uttrycken. Varje dag, varje vecka kommer det in ärenden till internutredningsgruppen. Olämpligt uppträdande förekommer mycket, rasistiska uttryck mer sällan.
Länspolismästare Eva Årestad Radner förnekar också kännedom om fallet.
Vem är Neger Niggersson och Oskar Neger?
– Det vet jag inte. Jag känner inte igen de benämningarna, säger hon.
Det är fiktiva namn som användes under en av polisens utbildningar våren 2008, vilket du ska ha informerats om.
– Det har jag inte hört tidigare. Men det låter olämpligt.
Sydsvenskan kan idag publicera det mejl som visar att Lars-Folke Piledahl faktiskt blev informerad i ärendet. När vi söker honom för en ny kommentar svarar han inte.
I mejlet informerade Jeanette Larsson på länskriminalens underrättelsetjänst flera chefer om händelsen. Mejlet skickades till bland annat Christina Wadsten Malm och Lars-Folke Piledahl. Bengt-Åke Nilsson, chef för Skånepolisens utvecklings- och kompetenscentrum fick en kopia. Han bekräftar händelsen.
– Som jag förstod det gjordes en anmälan till internutredningsgruppen som därmed tog över ärendet. Det som inte hörde hemma i utbildningsmaterialet togs bort, säger Bengt-Åke Nilsson.
Dåvarande stabschefen Christina Wadsten Malm bekräftar också händelsen och att högsta ledningen skulle ha informerats.
– Får jag vetskap om sådant här gör jag direkt en anmälan. Sedan informerar jag länspolismästaren eller biträdande länspolismästaren. Om inte de var på plats gjorde jag det via telefon. Det är jag hundra på, säger hon.
– Jag initierade en anmälan till internutredningsgruppen. Enligt regelverket ska jag reagera. Detta är ju så horribelt, säger hon.
Men någon anmälan står inte att finna. Kaisy Nordin är chef för polisens internutredningsgrupp:
– Vi hittar ingen anmälan. Vi som jobbar här borde ha känt igen det. Om Polismyndigheten har anmält skriver vi en handläggarblankett. Och vi har gått igenom alla handläggarblanketter under februari men inte hittat något. Skulle det finnas en sådan anmälan hade vi dessutom fått den som en arbetsrättslig utredning och det har inte förekommit, säger hon.
Skånepolisens högsta chef, Eva Årestad Radner, säger att den som får vetskap om sådant här också har ansvar för att en anmälan görs.
Borde detta ha anmälts?
– Absolut. Alla olämpliga uttryck ska utredas, säger hon.
Internutredningsgruppen har inte fått ärendet. Hur kommenterar du det?
– Detta är något jag inte känner igen. Det kan ju ha varit att någon tagit tag i det och haft ett samtal om olämpligheten. Normalt ska det bli en internutredningsanmälan, men ibland konfronterar man medarbetaren istället.
Vad säger det om hur viktigt polisen anser att de här frågorna är?
– Vi tycker de är väldigt viktiga. Det får inte förekomma att vi utrycker oss felaktigt. Den som uppdagar det ska reagera.
Vilket ansvar har du?
– Jag är också ansvarig, som alla andra, säger Eva Årestad Radner.

Namnen registrerades av elever

Det var under ett tidigare utbildningstillfälle som en eller flera elever gick in i övningsdatabasen och registrerade de fiktiva namnen Oskar Neger och Neger Niggersson. Namnen sparades och användes senare när ett femtiotal polisanställda på länskriminalen fick sin utbildning. Det säger Siri Fröberg, på polisens systemförvaltning som låg bakom utbildningen.
– Jag gillade det inte precis, kan jag säga, och när jag fick reda på det tog jag bort det genast, säger hon.
Gå till toppen