Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Neger Niggersson" figur i polisens internutbildning

Vem är Neger Niggersson och Oskar Neger? Det är inte ungdomar utanför en polisbuss utan fiktiva namn som använts i polisens interna utbildning.

Efter Sydsvenskans avslöjanden om rasistiska uttalanden från poliser var reaktionerna från höga chefer unisont fördömande. Samtidigt förnekade de att ett sådant språkbruk skulle vara utbrett inom kåren.
– Jag påstår att det är en isolerad företeelse, sa till exempel Hans Nordin, biträdande länspolismästare i Skåne.
– Jag tror inte att det förekommer bland alla poliser, utan det är enstaka individer som kanske inte valt rätt yrke, säger länspolismästaren Eva Årestad Radner.
Men Sydsvenskan kan idag avslöja att ordet neger också förekommit i polisens interna utbildningsarbete.
Förra våren hölls en utbildning i beslagshantering i polishuset på Porslinsgatan i Malmö.
Ett femtiotal polisanställda från länskriminalen i Malmö slog sig ned i aulan. På storbildsskärmen framför dem visades en lista med påhittade namn som skulle användas i en övning. Bland namn som Berta Bengtsson och Anders Andersson fanns också Neger Niggersson och Oskar Neger.
Ett par av deltagarna reagerade, men sa till en början ingenting. Det gjorde inte heller övningsinstruktören som fortsatte att använda Neger Niggersson och Oskar Neger som exempel under den timme som övningen pågick.
– Jag trodde inte det var sant, men jag tyckte synd om instruktören så jag väntade tills efteråt innan jag frågade hur de tänkte, säger Jeanette Larsson, polisinspektör på länskriminalens underrättelsetjänst och en av Skånes fem värdegrundsutbildare.
Hon är starkt kritisk till hur händelsen hanterats av cheferna.
– Förändringar måste markeras uppifrån. Hur ska vi vanliga poliser kunna förändras när våra förebilder inte är goda? Jag förväntar mig att ledningen reagerar när den får vetskap om sådant här, men det gör inte våra förebilder, säger hon.
Gå till toppen