Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gaypoliser anmäler hån av död transsexuell

En transsexuell kvinna begick självmord. När ärendet redovisades på ett möte med chefer på länskriminalen ska de ha brustit ut i skratt. Nu anmäler Föreningen för gaypoliser i Sverige händelsen till rikspolischefen.

Förmiddagen den 16 augusti, någon gång mellan klockan 9.50 och 9.53, utspelade sig en tragedi i södra Malmö: en transsexuell 28-åring hoppade från en balkong på åttonde våningen.
Självmordet togs upp på länskriminalens morgonmöte två dagar senare.
Enligt personer som var med drog en av cheferna skrattande ärendet om ”en kvinna omgjord till man” som tagit sitt eget liv.
Chefen som var ansvarig för mötet och många andra i rummet skrattade också.
Polisinspektören Jeanette Larsson, en av Skånepolisens värdegrundsutbildare som bara några månader tidigare hade utbildat de båda cheferna, uppger att chefen som höll i mötet rundade av med orden: ”Det var ett lustigt och annorlunda ärende.”
Hon räckte upp handen.
– Jag sa att jag inte uppskattar att man gör sig lustig över att en transperson tagit livet av sig, säger hon.
Sydsvenskan har pratat med fler som deltog i mötet och som bekräftar Jeanette Larssons version. Men hon är den enda som vågar uttala sig med sitt namn i tidningen.
Henrik Malmqvist, chef för länskriminalavdelningen, var inte själv med på mötet men har en helt annan bild av det inträffade.
– Jag har pratat med två tredjedelar av dem som närvarade vid mötet och ingen kunde erinra sig att det skrattats på ett otillbörligt sätt. Men det ska ha dragits på smilbanden åt det faktum att den här personen hade ett namn som uppfattades som komiskt. Ungefär som om en tysk som hetat Hans Bratwurst hade tagit livet av sig, säger han.
– Vi sitter inte och skrattar åt transsexuella som begår självmord, vi är mer professionella än så.
Men gaypolisföreningen beskyller polisledningen i Skåne för att ha varit passiv och kräver att rikspolischefen låter den utredare som tillsattes efter ”Neger Niggersson”-historien också granskar denna händelse.
Det är viktigt att utredaren är opartisk, resonerar föreningen, och antyder att en orsak till passiviteten kan vara att ”chefen för internutredningsgruppen i Skåne är gift med biträdande länspolismästare”.
Göran Stanton är ordförande i föreningen.
Detta hände för sex månader sedan, varför har ni väntat så länge med att anmäla?
– Den interna vägen måste få ha sin gång. Vi har skrivit till flera olika chefer inom organisationen och hade förväntat oss att detta skulle utredas och att en ursäkt skulle komma. Vi vill inte skada myndigheten men när man inte får gehör får man gå vidare på annat sätt.
Biträdande länspolismästare Hans Nordin tar inte åt sig av jävs­anklagelsen.
– Riksenheten för polismål avgör vilken internutredningsenhet som ska biträda dem, därmed tas hänsyn till eventuella jävsförhållande. Men jag har svårt att se kopplingen i det här fallet, säger han.
Rikspolischefen Bengt Svenson säger att han hört talas om det aktuella mötet men vill inte vidare kommentera händelsen.
– Det är överlämnat till Riksenheten för polismål i Stockholm, säger han.

Gay-poliser

Föreningen för gaypoliser i Sverige grundades år 2000 och arbetar för att dels stödja homosexuella poliser, dels höja medvetenheten om HBT-frågor (homo, bi och trans) inom polisen.
Gå till toppen