Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Därför lockar Malmö

För 24:e året i rad ökade invånarantalet i Malmö.­ Förra årets befolkningsökning slog det gamla rekordet från 1947. 2008 blev vi 5 700 fler i Malmö. Vi har träffat tio av dem.

1. Jerker Klingvall, 45, Ida, 7, Lisa, 4, och Karine, 38 år. Flyttade till Limhamn i november

– Vi har bott i Danmark. Min man är svensk och har velat flytta till Sverige länge. Jag har varit tveksam, barnen hade sina kompisar i Danmark, men nu har de fått svenska kamrater. Jag är riktigt glad över att vi har flyttat hit. Det är egentligen inte så stor skillnad på Sverige och Danmark. Vi jobbar på H&M i Köpenhamn, tar bilen över. Vi bodde på landet innan, så det går faktiskt fortare att ta sig till jobbet nu. Valutan var självklart inte utgångspunkten, men det är väldigt bra att jobba i Danmark och bo i Sverige.
Bra med Malmö: Att barnen får mat i skolan.

2. Carl-Magnus Oredsson, 33 år, jobbar på länsrätten i Malmö. Flyttade till Hyllie i augusti

– Vi flyttade från Lund för att komma närmare våra jobb. Jag jobbar i Malmö och min hustru Ingrid i Köpenhamn. Lindeborg passade bra eftersom det är enklare att ta tåget från Svågertorp nu när de bygger om centralstationen. Eftersom vi inte är studenter längre finns det inte samma utbud i Lund. Malmö har ett större kulturellt utbud, som Malmöfestivalen, och fler affärer. Men också mer kriminalitet verkar det som. Jobbsituationen styr var vi bor, men vi planerar att stanna här.
Favoritplats: Hemmet i Lindeborg

3. Marie Aldingsson, 27 år, läser till lärare. Flyttade till Västra Innerstaden i september

– Tidigare bodde jag i Helsingborg i sex år. I två år har jag pendlat till skolan, men det är skönt att bo här och jag hade kompisar här från skolan.
Malmö är faktiskt en trevlig stad. Jag hade en ganska negativ bild innan jag flyttade hit. Det händer mycket i Malmö, brott och så. Staden har dåligt rykte. Men nu har jag sett de fina delarna av Malmö och tycker det är en jättevacker stad. Jag letar bostadsrätt och blir förhoppningsvis kvar. Det beror lite på hur det ser ut med jobb för lärare när jag är klar.
Favoritplats: Parkerna och Ribban.

4. Björn Lidberg, 29 år läser skrivutbildning på Lunds universitet. Flyttade till S Innerstaden i september

Jag flyttade hit från Göteborg dels för att börja plugga, men också för att jag har många bekanta som bor här. Jag gillar stadens storlek och stämningen. Folk är mer avslappnade i Malmö. Att jag valde Möllan är väl för att det är trevligt och nära till mycket. Pildammsparken är ett bra ställe att tänka och promenera på.
Jag stannar åtminstone ett år. Kanske längre. Om jag ska bo i en stor svensk stad så blir det definitivt Malmö. Det är en bra blandning av människor här.
Fördomar: Att det skulle vara platt. Och det var det!

5. Christoph Lukkerz, 39 år, projektledare. Flyttade till Centrum i september

– Jag ville bo i en stad igen. Både jag och min pojkvän arbetade i Malmö, men bodde i Arlöv. När jag flyttade från Frankfurt till Arlöv för sju år sedan var jag trött på stan, men mot slutet kände jag mig isolerad. När man kom hem från jobbet orkade man sällan åka tillbaka till Malmö på kvällen för att ta en öl. Det är en stor skillnad nu. Jag älskar närheten till havet, mångfalden, att det är gångavstånd överallt och Slottsparken med sina kanaler. Och så närheten till kontinenten förstås.
Bäst med Malmö: Att det inte är snobbigt. Folk är jordnära.

6. Katarina Bergh, 44 år, teknisk assistent i Svedala. Flyttade till Kirseberg i maj

– Mina två pågar började bli stora och jag längtade tillbaka. Jag är uppvuxen i Malmö, men flyttade till Svedala 1992. Mycket har förändrats sedan dess. Jag tycker att det har blivit bättre. Men det blåser fortfarande motvind varje gång man cyklar. Men å andra sidan är det inte långt någonstans. Allt är nära i Malmö. Det gillar jag. Och jag gillar Malmöborna. De är lite speciella på ett skönt bohemiskt sätt. Nu tänker jag stanna här resten av livet.
Så har Malmö förändrats: Det är mer internationellt nu.

7. Hassan Sarraf, 37 år, läser sfi. Flyttade till Rosengård i augusti

– Jag kom hit på grund av situationen i Irak. Min fru har bott i Malmö i 1,5 år och jag kom efter i augusti. Vi har tre barn också.
Malmö är en fantastisk stad, folket är vänligt och jag tycker om det kalla vädret och den vackra naturen. Min fru hade berättat mycket om Malmö och det var ungefär som jag hade väntat mig, förutom att jag blev chockad av den stora humanitet som alla har visat oss sen vi kom hit. Jag ska lära mig svenska. Det är svårt, men min lärare är jättebra. Sen vill jag återgå till mitt vanliga yrke, i Irak var jag redovisningschef.
Mest överraskande i Malmö: Alla gillar att sova till klockan tio här. Det är ju jättekonstigt.

8. Julie MacKenzie, 34, mammaledig med Doone 2 år. Flyttade till Husie i juni

Jag behövde inte mer än gå från centralen till Lilla torg för att förstå att jag ville bo i Malmö. Vi älskar det! Här kan man promenera med hunden och prata med främlingar. Jag är från Irland och min man från Skottland. Vi flyttade först till Göteborg där min man arbetade med att bygga upp en golfbana. När jag blev gravid funderade vi över var i Sverige vi ville bo. Här i Husie får vi det bästa av två världar. Nära till staden, men ändå en liten skog att rasta hunden i. Det är ganska internationellt, våra grannar är svenska, danska och amerikanska.
Bäst i Malmö: Parkerna, storleken, festivalerna och att mycket är gratis för medborgarna.

9. Gökhan Erdal, 23 år läser sfi. Flyttade till Fosie i juni

– Jag älskar Roy Andersson. Jag vill bli filmregissör och Sverige är jättebra på film, musik och media. Jag ska läraa mig svenska i Malmö under två år, sedan flyttar jag till Stockholm och går på filmskolan. Sedan ska jag nog flytta till Island om tio eller tjugo år.
Jag gillar att Malmö känns systematiskt. Det är mycket regler här. Turkiet som jag kommer ifrån känns mer rörigt. Det är mycket folk, många unga överallt. Det är trångt på nåt sätt.
Malmö är tyst och kallt. Jag gillar det.
Bäst med Malmö: Närheten till Köpenhamn, det är sant!

10. Marika Åkerman, 26 år, jobbar inom vården. Flyttade till Oxie med Dennis Johansson.

Vi tänkte egentligen flytta till lägenhet i Malmö, men så började vi prata om barn och hamnade i en villa i Oxie istället. Här kan jag släppa ut mina barn i framtiden. Jag känner mig tryggare här än i Arlöv, där vi bodde i åtta år. Här, i gamla delen av Oxie, pågår ett generationsbyte. Många yngre flyttar in.
Jag är uppvuxen i Bunkeflostrand. Malmö känns hemma. Vi sitter rätt mycket på Möllan. Det är lite mer blandat folk där än på Lilla torg.
Bäst i Malmö: Nära familjen och storstadskänsla. Det enda jag kan sakna från Arlöv är Burlövs center.
Gå till toppen