Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sista slaget utkämpas i en förändrad värld

I november förra året meddelade The Pirate Bays presstalesman att deras system varje vecka hade kontakt med 2,2 miljoner unika svenska IP-adresser.

Exakt vad det betyder i antal användare är inte helt lätt att svara på. För visserligen kan flera personer dela på samma IP-adress (i ett hushåll med en uppkoppling, exempelvis), men samtidigt brukar IP-adressen bytas ut om man till exempel slår av sitt modem, vilket betyder att en och samma dator teoretiskt kan ha flera olika adresser varje dag.
Vad man däremot kan konstatera är att den svenska fildelningen både är regelbunden och massiv.
Det handlar om ett nationellt fenomen som är djupt etablerat. Och då har vi alltså hittills bara utgått ifrån siffror som gäller en enda sajt.
Det var i stort sett oundvikligt att The Pirate Bay till slut skulle hamna inför rätta. Ingen inom nöjesbranschen har kunnat undgå vare sig talesmännens kaxiga attityd eller sajtens otroliga framgångar.
Problemet för antipiraterna har dock varit att alla deras försök att hindra utvecklingen bara har fått motsatt effekt. När polisen för över två år sedan slog till mot The Pirate Bay, fördubblades i stort sett trafiken.
Därefter har det redan stora intresset fortsatt att växa, vilket inte bara har lett till att fler människor har besökt sajten, de har dessutom laddat ner mer, vilket i sammanhanget betyder att de även har laddat upp mer. Samtidigt har antalet torrents ökat i mycket stor omfattning. Med andra ord: den globala fildelningen ökar oundvikligen för varje månad.
I dag har The Pirate Bay nära 3,5 miljoner registrerade användare, vilket bara är en bråkdel av det totala antalet, och ligger på listan över de hundra största sajterna i världen.
Kommer då rättegången att kunna påverka fildelningsutvecklingen?
I dagsläget finns det lite som tyder på det. Inte minst eftersom ett attitydskifte till den här sortens frågor redan tycks stå och stampa på tröskeln.
Den första digitala generationen, alltså de ungdomar som har vuxit upp med internet, är precis på väg att ta steget ut i arbetslivet. Det råder inget som helst tvivel om att många i den generationen har en fundamentalt annorlunda syn på fildelning än representanterna för de branscher som nu försöker stämma kablarna av The Pirate Bay-männen. Och om fem år – den tid det troligen tar för The Pirate Bay-fallet att vandra genom alla rättsinstanser – kommer den generationen att vara tongivande i samhället på ett helt annat sätt än i dag.
Samtidigt är det rimligt att anta att vi om några år har en rad nya legala affärsmodeller, som bygger på att erbjuda konsumenterna digital kultur gratis. Den svenska musiktjänsten Spotify visar tydligt varthän det lutar.
Det är i en sådan gratisvärld som det sista rättsliga slaget om The Pirate Bay kommer att utkämpas – och det kommer naturligtvis att spela en roll för processens möjligheter att påverka omvärldens inställning i frågan.
Gå till toppen