Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Polisen det verkliga hotet mot demokratin"

Den senaste tiden har nyheter om olika polisers rasistiska och människonedvärderande uttalande och agerande haglat. Poliser på Rosengård kallar folk för apejävel och flera ungdomar har vittnat om att uttryck som ”blatte” från polisen tillhör vanligheten. Detta sker samtidigt som Försvarshögskolan släpper en rapport som på många sätt pekar ut och misstänkliggör framförallt ungdomar i Rosengård. Det är dags att vi börjar se och agera på de rasistiska strukturer som finns i vårt samhälle, hävdar Anneli Philipson (V), kommunalråd i Malmö och riksdagsledamoten Marianne Berg (V).

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det är oerhört dåligt att enskilda poliser använder sig av våldsförhärligande och rasism. Men det stora problemet är att detta bara är ett yttersta uttryck för den strukturella rasism vi har i vårt samhälle. En rasism som tar sig uttryck i att en person som är född utanför norden löper mycket större risk att kontrolleras, häktas och dömas än en svenskfödd i samma situation. Det finns flera rapporter som visar på detta, t ex den statliga utredningen ”det blågula glashuset” (2005).
Det finns en föreställning om att poliskåren är vit och att brottslingarna är invandrare. Det är därför ytterst relevant att se på Försvarshögskolans rapport i ljuset av polisens agerande. Här har vi en institution som ger sig ut för att vara vetenskaplig som i sida upp och sida ner beskriver hur radikaliseringen ökar i Rosengård och hur unga, framförallt pojkar, riskerar att bli terrorister. Förslagen till åtgärder handlar om att upptäcka terroristerna tidigt, att skola, polis och socialtjänst fungerar som kontrollanter.
Det är bra att polisens övertramp kommer upp till ytan, att media rapporterar om vad som sägs och görs. Först nu lyssnar man på vad ungdomarna i Rosengård sedan länge sagt; att bli kallad ”blatte” av en polis hör till vanligheterna. Mycket av det som uppfattas som problem på Rosengård handlar inte om radikalisering utan om ett samhälle som har svikit, ett samhälle som stämplar människor redan som barn. Man kan undra om det är ungdomarna på Rosengård som behöver kontrolleras eller ordningsmakten.
Trots att det står klart att poliser agerat både rasistiskt och planerat en misshandel med våld som går långt utöver deras befogenheter kan de inte lagföras, flera åtal har lagts ner. Det är ytterst allvarligt och ett hot mot rättssäkerheten att de poliser som uttalat sig på detta vis inte ställs inför rätta. Hur kan vi kräva att folk skall ha förtroende för en ordningsmakt som inte ens klarar att leva upp till något så elementärt som alla människors lika värde.
Kanske skall man börja vända kamerorna mot polisen i stället, kameror i varje pikébuss istället för att övervaka medborgarna? För den som har rent mjöl i påsen har ju inget att frukta, eller hur är det övervakningsentusiasterna brukar argumentera¿
MARIANNE BERG
ANNELI PHILIPSON
20 februari 2009
Gå till toppen