Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Reepalu: Matchen borde stoppas

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) vill stoppa Sveriges tennismatch mot Israel. Orsak: Israels invasion av Gaza, som kostade över 400 palestinska barn livet.

Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.Bild: Arkiv: Rolf Olsson 2005
– Min personliga åsikt är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i det här läget, säger han till Sydsvenskan.
Den 6–8 mars står Malmö värd för Davis Cup-mötet i tennis mellan Sverige och Israel.
Inför matchen i Baltiska hallen planerar vänsterföreningar och palestinska solidaritetsgrupper omfattande demonstrationer.
Polisen befarar våldsamma protester och förbereder ett massivt säkerhetspådrag. Paraplyorganisationen ”Stoppa Matchen” hoppas få ut 20 000 människor på gatorna.
I onsdags beslutade Fritidsförvaltningen i Malmö efter stor vånda att matchen av säkerhetsskäl ska spelas inför tomma läktare.
Beslutet väckte skarpa reaktioner i Israel.
– Det är skamligt att politiska demonstranter tvingar Sverige att hålla fansen borta, sade Michael Klein, ordförande för det israeliska tennisförbundet, till Jerusalem Post.
Nu säger Malmös högste politiker Ilmar Reepalu (S) att han helst hade sluppit arrangemanget helt och hållet.
Reepalu har drivit hårt att Malmö ska bli en attraktiv evenemangsstad med sina nya fina arenor. Malmö ska arrangera handbolls-VM 2011 och ishockey-VM 2013. Kommunen ansökte också tidigt om att få stå värd för DC-matchen mot Israel. Men nu har kriget i Gaza fått Reepalu på andra tankar.
– Nu har vi tagit på oss det här arrangemanget. Men om Malmö kommun hade kunnat välja i dag, efter kriget i Gaza, så hade det bästa varit att matchen inte spelats i Malmö.
Varför?
– En stor del av Malmös befolkning kommer från Mellanöstern. Många har släktingar i Gaza som råkat illa ut. De känner sig frustrerade och arga på Israels ockupation.
Är matchen en provokation mot dem?
– Ja, jag förstår att de upplever det som olustigt och vill demonstrera. Det här är inte en match mot vem som helst. Det är en match mot staten Israel.
Bör matchen stoppas helt?
– Det är inte min roll som kommunstyrelsens ordförande att tycka ...
Men du har en personlig uppfattning?
– Ja, min personliga uppfattning är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i den här situationen. Situationen i Israel och Palestina är så plågsam. Den blev väldigt mycket allvarligare när Israel började med sina aggressioner och gick in i Gaza. Över fyrahundra barn har mördats. Det är fråga om brott mot mänskliga rättigheter. Det är så mycket som ligger Israel till last.
Ilmar Reepalu anser att det finns ”en enda vettig lösning” på konfliken i Mellanöstern.
– Israel måste dra sig tillbaka till de gränser som rådde före kriget 1967, som FN kräver, och dra tillbaka sina bosättningar från Västbanken. Det är en förutsättning för fred.
I samband med DC-matchen kommer Malmö kommun – som traditionen bjuder – att stå värd för en middag för de israeliska spelarna och ledarna. Socialdemokraten Kjell-Arne Landgren kommer i egenskap av ordförande i kommunens representationskommitté att hälsa gästerna välkomna. Vid middagen ska även Landgrens partikamrat Christina Wessling samt moderaten Lena Jarnbring, båda ledamöter av kommittén, att närvara.
Däremot inte Ilmar Reeaplu, som också sitter i representationskommittén.
– Nej, det blir Kjell-Arne som ställer upp.
Är det en politisk markering från dina sida?
– Nja, det har aldrig varit meningen ... Men jag känner inte någon större lust att delta.

Tre politiska DC-matcher

Sverige möter Israel i Davis Cup den 6–8 mars i Malmö. Matchen spelas inför tomma läktare.
Två gånger tidigare har DC-matcher mött kraftiga protester:
I maj 1968 skulle Sverige möta Rhodesia (nuvarande Zimbabwe), som styrdes av en apartheidregim. Protesterna ledde till att matchen flyttade till hemlig ort, som visade sig vara Frankrike. Sverige vann med 4–1.
1975 mötte Sverige Pinochet-diktaturens Chile i Båstad. Matchen kantades av kravaller och spelades inför tomma läktare. Sverige med Björn Borg som ankare i laget vann matchen och senare hela DC-turneringen.
Gå till toppen