Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Massor med Malmökrogar till salu

Rekordmånga restauranger är till salu i Malmö. Men spekulanterna är desto färre.

MALMÖ. – En del säljare tvingas lämna ifrån sig hela sitt livsverk för en struntsumma, säger Kenth Ohlsson, företagsmäklare på HRF förmedling.
Han uppskattar att totalt uppemot ett hundratal restauranger, pubar och kaféer i Malmö ligger ute till försäljning, privat och hos mäklare.
– Det är betydligt fler än tidigare, men det är svårt att hitta köpare. Konkurrensen i restaurangbranschen är hård, speciellt i Malmö, säger Kenth Ohlsson.
Pub 25 på Möllevången och Skogströms kök och butik i Slottsstaden är några av de objekt som ligger ute på förmedlingens hemsida.
I Malmöregionen har de totalt 62 objekt till salu.
– Det är stiltje på marknaden eftersom många köpare har svårt att få lån.
Även Skala företagsförmedling har märkt av en tydlig ökning. Sju restauranger i Malmö annonseras via deras hemsida, men de förmedlar totalt dubbelt så många objekt.
En av dem som beslutat sig för att sälja är Mattalah El Akbar på Gozzip.
– Det finns för många restauranger här i Malmö. Konkurrensen är väldigt hård. Man tvingas jobba varje dag för att få det att gå runt. Jag har haft min restaurang till salu i två år, utan att vara speciellt aktiv. Men nu vill jag verkligen ha den såld. Jag är orolig för att jag inte kommer att klara av kommande hyreshöjningar.
Björn Arnek på branschorganisationen Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare tror att vissa restauranger inte klarar av den ökade tillsynen.
– Vi har haft stora problem med svart ekonomi inom restaurangbranschen. När man ökar kontrollen och inför åtgärder som försvårar för sådant så kanske en del säljer för att de inte får ekonomi i verksamheten.
Det har gått två år sedan införandet av personalliggare. Och ett krav på certifierade kassaregister för att försvåra fiffel med omsättningen är på gång. Men det är ändå inte hela förklaringen till att så många säljer, menar han.
Restaurangbranschen har backat under andra halvan av 2008 och restaurangägarna blir enligt HRO:s mätningar allt mer pessimistiska ju längre tiden gått.
– Råvarupriserna steg förra året vilket ledde till att vi fick se de största prisökningarna på femton år, säger Björn Arnek.
Gå till toppen