Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Malmö måste klara matchen

Klockan elva idag på förmiddagen går startskottet för Stoppa matchen­-manifestationen på Stortorget i Malmö.

Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Affischnamnen bland talarna är Per Gahrton, ordförande i Palestinagrupperna Sverige, och Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.
Till denna ”solidaritetsfest för Palestina” väntas även aktivister från danska Boykot Israel, som kommer i samlad trupp med tåg från Hovedbanegården i Köpenhamn.
Ett demonstrationståg kommer med start klockan tolv att gå genom stadens centrum med Malmö stadion som mål.
I bloggosfären uttrycker deltagare förhoppningar att folk från hela Norden kommer till Malmö för att demonstrera, mot Davis Cup-matchen och mot Israel.
Det är som sig bör att Malmö står som värd, både för matchen och för demonstrationer mot den. Det är en demokratisk rättighet – här som i Israel – att demonstrera. Och det finns goda skäl att demonstrera mot Israels politik.
Men lika viktig är respekten för demokratin, själva förutsättningen för rätten att demonstrera.
Demokratiska beslut, i detta fall att genomföra tennismatchen, måste även demonstranter re­spektera.
När Malmö väljer att stå som värd för tennismatchen mellan Sverige och Israel skall den kunna genomföras på ett värdigt sätt.
Urartar demonstrationstågen riskerar Stoppa matchen att framstå som en manifestation mot demokratins spelregler. Ansvaret vilar här tungt på arrangörerna.
Som Jörgen Petersson, så kallad dialogpolis i Malmö, uttryckte saken i Sydsvenskan igår:
”Blir det kravaller hamnar demonstrationens syfte helt i skymundan.”
Skånepolisen, vars budget har sprängts av helgens uppdrag, är förberedd för våldsamma sammandrabbningar.
I veckan intogs Malmö av nära 1 000 poliser, ridande och i piketbussar, från hela landet. Tolv polisbussar och en lastbil är inlånade från dansk polis. Nationella insatsstyrkan är också på plats.
Demokrati får kosta. Frågan är dock vilket pris Malmö får betala när Mellanösternkonflikten upprepade gånger tar staden i besittning.
Malmöbilden har fått sig flera törnar den senaste tiden när medierna har rapporterat om förvirrande politiska turer inför matchen och när de har gett röst åt den oro som många Malmöbor upplever
i spåren av alla demonstrationer.
Denna verklighetsbild hotar att rasera visionen av det nya Malmö som en plats för ”mångfald, möten och möjligheter”.
Farhågorna är i sig allvarliga. Malmö riskerar att bli en stad där invånare upplever att de inte längre kan känna sig trygga.
En hel del står på spel i och kring Baltiska hallen i helgen.
För Malmös del börjar den verkliga matchen när vardagen återvänder: den som handlar om samexistens med respekt för varandras bakgrund och meningsskiljaktigheter.
Gå till toppen