Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chatt med polisen

Reglerna om maskeringsförbud är svårtillämpliga. Det skrev kommenderingschef Håkan Jarborg Eriksson när han idag chattade med läsarna om polisens arbete vid Davis Cup-matchen.

Polismästare Håkan Jarborg Eriksson.Bild: Foto: Polismyndigheten
moderator:
Välkommen till chatten med polismästare Håkan Jarborg Eriksson!


Fille:
Varför fälls aldrig någon (eller nästan ingen) för våldsamt upplopp? Det är ju trots allt ett vanligt förekommande fenomen i Malmö.

Håkan Jarborg:
Hej, egentligen borde en åklagare svara på denna fråga men man kan säga att det ofta är svårt att styrka att personen dels har haft uppsåt, dels att han har gått till förenat våld med övriga i folksamligen.


Fredde:
Varför blir det sååå upp hausat om polismannen som drog vapen, fan han var juh trängd!

Håkan Jarborg:
Det är väl så vi också uppfattar situationen. Polismannen är mycket trängd vid tillfället och utsatt för ett omedelbart hot.


Livia Fränkel:
V arför använder polisen inte VATTENKANONER, för att kyla ner pöbeln??? Detta görs i andra europeiska länder, och brukar vara väldigt effektivt!

Håkan Jarborg:
Vi har i Sverige hittills kommit fram till att vattenkanoner inte är särskilt effektiva. De är stora, tunga och långsamma. Risken är att det blir en väldigt stillastående situation, där polisen sprutar vatten och demonstranterna kastar föremål mot polisen.


Micke Falk:
Hej Poliserna som satt inne i fordonen som vandaliserades. Vad hade de för order ? Det ser inte riktigt bra ut på bilderna. MVH

Håkan Jarborg:
I den situationen de befann sig, tror att de flesta inser att skyddet för polismännen just då var det viktigaste. Det är därför vi använder våra fordon på detta sätt. Dels för att skärma av demonstranterna, dels för att skydda polispersonalen.


Anna:
Vad är det för unga män som tycker om att åka runt till olika städer och skapa kaos och förstörelse?

Håkan Jarborg:
Ja Anna, hade vi vetat det kunde vi kanske förebyggt alla dessa händelser med stora polisinsatser.


Mattias:
Varför avlossas inte tjänstevapnet i pressade situationer?

Håkan Jarborg:
Det händer ibland att poliser tyvärr måste avlossa sitt tjänstevapen, men det är den absolut yttersta åtgärden om situationen inte går att lösa på något annat sätt.


Olle:
Varför gjordes inget tidigare mot det så kallade svarta blocket. Reddan på stortorget fanns klara indikationer på vilket uppsåt de hade. Dessutom ville ju inte stoppa-matchen nätverkaet ha med dem i demonstrationen. Eller varför gjordes inget på Pildammsvägen där det fanns goda möjligheter att stoppa svarta blocket utan att störa den fredliga demonstrationen? Där hade de ju verkligen visat sitt uppsåt när de börjat kasta färgbomber och annat mot polisen.

Håkan Jarborg:
När och hur vi ingriper mot en ordningsstörande grupp i ett demonstrationståg bygger på ett polistaktiskt övervägande där polisernas säkerhet, möjligheten till framgång samt skyddet för tredje person avgör. Risken för okontrollerade ordningsstörningar gör också att vi väljer plats därefter.


Fredrik:
Begår inte polisen tjänstefel med hänsyn till Polislagen när de ser på när brott begås?

Håkan Jarborg:
Polisen har en skyldighet att ingripa när ett brott begås. Dock skall detta göras med hänsyn till den egna och tredje mans säkerhet samt även ur ett taktiskt perspektiv för att nå största möjliga framgång med ingripandet. Ingripandet måste också stå i proportion till brottet/händelsen.


Ingemar:
Varför skall allmänheten följa lagarna när ni låter dessa anarkister vandalsera och utsätta poliser för livsfara utan att få gripa in? Vad skall man ha polisen till om de inte får agera? Införskaffa vattenkanoner (Tyska polisen), elpistoler (USA polisen). Det var tur at matchen spelades utan publik, polisen hade aldrig kunnat garantera dess säkerhet med nuvarande policy. Agera eller lägg ner.

Håkan Jarborg:
Poliserna är inte förbjudna att ingripa. Dock måste de i första hand tänka på sitt eget skydd när de ingriper.


Micke:
Blev nån polis skadad?

Håkan Jarborg:
Tack ock lov fick ingen polis någon allvarlig skada. En del poliser fick ringningar i öronen av de kraftiga detonationer som förekom och en polis träffades av en raket.


Katja:
Hej, blir det internutr ang polisen som drog vapnet, och varför i såna fall?

Håkan Jarborg:
Poliserna skall avrapportera händelsen och om man då tillsammans med det film material som finns, kan anta att något fel har begåtts, kommer ärendet att lämnas över till internutredningen för utredning.


Tina:
Tror du att demonstrationer som denna inte kommer att bli mer våldsamt om ca 10 år?

Håkan Jarborg:
Sedan EU-mötet 2001 i Göteborg har vi haft en ganska lugn period i Sverige. Det är först nu det senaste året som vi åter igen har sett det grova våld användas vi demonstrationer. Svårt att säga hur det ser ut om 10 år. Vi hoppas att vi med våra polisiära metoder och med dialog med demonstranterna kan minska på våldet.


Gustav Degler:
Håkan Jarborg "Ja Anna, hade vi vetat det kunde vi kanske förebyggt alla dessa händelser med stora polisinsatser." Först och främst så är det ert jobb att ta reda på vilka dessa individer är, det gör man inte genom att sitta i sina bilar. Blir fruktansvärt oroad över polisens strategier vid demostrationer t.ex. vid malmö statshus när poliser beordras att ta av sina hjälmar!

Håkan Jarborg:
Att ta reda på vilka dessa individer är, tycker jag är en fråga för hela samhället, inte bara polisen.


chrille:
Kan det vara dags att skaffa ny utrustning så ni vågar att agera mot såna här aktivister? Det låter som att ni är lite rädda med den utrustning ni har nu

Håkan Jarborg:
Vi har en bra skyddsutrustning som hela tiden förnyas. Att gå till motangrepp mot personer som kastar 10 kilos stenar mot en tror jag var och en inser vilken fara det innebär oavsett utrustning. Det är här våra fordon utgör det skydd som krävs.


wille:
Hur mycket uppgick den totala kostnaden för hela polisinsaten under cupen?

Håkan Jarborg:
Det kommer vi tyvärr inte att veta förrän tidigast om någon månad.


Monika:
Varför har ni så olika taktik vid hantering av säkerheten kring fotbollsmatcher och vid dessa vänsterdemonstrationer med autonomas deltagande? Vid fotbollsmatcher är ni mycket hårdföra mot kat B och kat C supportrar, ni ingriper med våld och utnyttjar flitigt PL13 men mot autonoma har ni en avvaktande och passiv taktik? Varför denna stora särbehandling?

Håkan Jarborg:
Vi gör i grunden ingen särbehandling, men vid fotbollsmatcher används i princip inte alls det våld mot polisen som vi t.ex. möttes av igår. Polislagens 13 § (avvisa, avlägsna eller tillfälligt omhänderta en person) används i båda sammanhangen. I lördags omfattade det t.ex. över hundra personer.


Johan:
varför maskerar sig polisen?

Håkan Jarborg:
Jag vet inte vad du menar med att polisen maskerar sig????Under hjälmen har vi en skyddshuva om det är den du tänker på.


Martin:
Hej På filmerna så framgår det ganska tydligt vilka personer som är värst med att förstöra. Hur många av dom har ni identifieratat från att även var med under rosengårdskravallerna ?

Håkan Jarborg:
Vi håller på att succesivt föröka identifiera personer en efter en. Några har vi redan lyckats med men på grund av maskeringen kan det vara svårt att identifiera alla.


J-O:
Vill du att polisen ska ha mer reusurser? Vill du ha någon lagförändring som gagnar ert arbete att verka mot ordningsstörande aktivister som begår direkt brottsliga gärningar i samband med "demos"?

Håkan Jarborg:
Som du kanske såg hade vi under helgen goda resurser till vårt förfogande. När det gäller lagstiftning finns det säkert en del att göra vad avser tydligheten i densamma. T.ex. är reglerna om maskeringsförbud svårtillämpliga och används sällan.


chrille:
Är ni nöjd med eran insats i helhet? Nått ni kunde gjort annorlunda

Håkan Jarborg:
Vi hade som mål att Davis Cup arrangemanget skulle kunna genomföras, att ingen skulle kunna angripa Baltiska hallen eller spelarnas boende och att demonstrationen skulle genomföras. Detta lyckades och därmed är vi nöjda med vår insats.


Anders:
Märkte polisen av an våg av brottslighet utanför Malmö under davis-cup? med tanke på hur många poliser det var i malmö under tiden?

Håkan Jarborg:
Den vanliga verksamheten pågick som normalt. Någon större brottsvåg inträffade inte under veckan.


Fille:
Följdfråga: Man såg tydligt ansikten på flera personer i mobben, hur kommer det sig att så få blev omhändertagna av polisen? Även om det är svårt vid själva attacken borde väl ändå fler uppsökts och omhändertagits under dagen/kvällen? Att dessutom bara en häktas kan också tyckas konstigt för en lekman.

Håkan Jarborg:
Detta arbetet pågår just nu och kommer att fortsätta ett bra tag fram över med att försöka identifiera personer från filmer och foton.


moderator:
Vi har fått en fråga om Sydsvenskan tar med alla frågor. Nej, det gör vi inte. I det här fallet får vi in väldigt många frågor och måste göra ett urval.


Johan:
Har kravallerna i Rosengård på verkat erat beslut om hur ni skulle agera vid Baltiskahallen?

Håkan Jarborg:
Vi tar tillvara erfarenheter från alla polisinsatser som sker. Däremot har inte händelserna i Rosengård haft någon direkt påverkan på hur vi planerade arbetet vid Baltiska hallen.


Demonstrant:
Vi som demonstrerade bad polisen om att ingripa tidigare. Kunde det gått att hindra dem innan de kom till Stortorget?

Håkan Jarborg:
Demonstrationsfriheten och yttrandefriheten är en grundlagsskyddad rättighet i Sverige. Att hindra någon från att utöva denna redan innan man kommit till platsen för samlingen är mycket svårt. Då måste man i så fall bära med sig vapen eller föremål som gör att vi kan använda Polislagens regler om att omhänderta personen i fråga.


Lennart:
Nej, nej, varför skulle maskeringsförbud vara svårtillämpliga? Det är väl bara att haffa en maskerad aktivist direkt vid en demonstration.

Håkan Jarborg:
Så enkelt är det inte tyvärr.


Erik:
Hur kan du som kommenderingschef vara nöjd med insatsen när enskilda polismän kände sig så hotade att de var tvugna att dra sina tjänstevapen. En insatts med 1000 poliser mot 100 våldsamma demonstranter måste gå att lösa utan hot om att använda dödligt våld. På vilket sätt är det inte ett misslyckande?

Håkan Jarborg:
Även i en insats med mycket poliser beror det så klart på det våld som i detta fallet demonstranterna använder mot enskilda poliser. Detta är händelser som vi måste kalkylkera med att de inträffar och innebär inte att insatsen som sådan är misslyckad.


Robert:
Varför omringade polisen folkfesten utanför Stadion? Jag, som aldrig har tänkt på att demonstrera maskerad utan var med min lillebror på manifestation, känner mig inte trygg av att vara omringad av beväpnade män, oavsett om de bär polisuniform eller inte.

Håkan Jarborg:
Det var tråkigt att höra. Tvärtemot din uppfattning är det många som till oss framfört tacksamhet för att vi fanns på plats och kunde se till att tal och folkfest kunde ske, trots ett fåtals våldsamma angrepp på polisen.


Stefan:
Har ni identifierat killen som slog sönder blåljusen? Tack på förhand :)

Håkan Jarborg:
Vi tror oss kunna nå framgång i det ärendet.


Andreas:
Hur mycket kommer dessa vandalers beteende att kosta skattebetalarna? Jag menar utöver de vanliga kostnaderna om det hade varit en vanlig fridsam demostration.

Håkan Jarborg:
Det kommer tyvärr att kosta åtskilliga miljoner, men inte förrän om någon månad kommer vi att kunna sammanställa alla kostnader.


Ingo:
Är det bra att det är så stor skillnad mellan hur allmänheten uppfattar att ni skött situationen och hur polisledningen uppfattar det?

Håkan Jarborg:
Av de samtal och mail som vi fått till polisen kan jag inte se någon större skillnad i uppfattning om hur vi skött situationen.


Björn:
"Nej, nej, varför skulle maskeringsförbud vara svårtillämpliga? Det är väl bara att haffa en maskerad aktivist direkt vid en demonstration." "Håkan Jarborg: Så enkelt är det inte tyvärr." - Nej uppenbarligen inte, men VARFÖR det är så är väl den intressanta frågan?

Håkan Jarborg:
Det är givetvis den intressanta frågan men också en längre juridisk utläggning. Kortfattat: När lagstiftningen ger utrymme för att ingripa mot maskerade demonstranter, är situationen oftast likställd med ett våldsamt upplopp, vilket ändå gör att ingripandet får ske av ett helt annat skäl och inte med fokus på maskering.


moderator:
Nu är det bara några minuter kvar av chatten. Men Håkan Jarborg Eriksson svarar på ytterligare några frågor.


Sanna:
Vad anser ni vore bästa strategin från demonstrationsledningen, att vara så många fredliga som möjligt, eller att främst fokusera på att hålla undan de man anar vill bråka? Hur diskuterar ni i förväg med demonstrationsledningen om detta?

Håkan Jarborg:
Vi har och hade i detta fallet långtgående dialog med arrangören. Det är arrangören som är ansvarig för demonstrationen och de deltagare som finns med. Jag tycker båda sätten är bra. Många fredliga, med vakter som hanterar de som är stökiga. Dessutom att man tydligt tar avstånd och skjiljer bort de som inte ställer upp på arrangörens regler för demonstrationen.


DC:
I matchen blev det 2-3 till Israel. Vad blev resultatet enligt dig i matchen bakom matchen? Demostranterna 4 - Polisen 1 ?

Håkan Jarborg:
Nej, men omvänt.


moderator:
Nu är chatten slut. Tack för alla frågor!


Gå till toppen