Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisen nöjd med helgens insatser

Polisledningen är nöjd efter helgens insatser och får beröm även från huvudskyddsombudet – trots att enskilda poliser blev väldigt hårt angripna under lördagen.

– Kommunikationen har fungerat mycket bra den här gången, säger Ulf Broddesson huvudskyddsombud på Skånepolisen.
Han har talat med några av kollegorna som attackerades med stora stenar och mycket kraftiga fyrverkeripjäser medan de satt i sina fordon under demonstrationen i lördags.
– De mår förhållandevis bra. Men några har lite problem med hörseln.
För att det inte ska upprepas i framtiden ska polismän få bättre hörselskydd. Länspolismästaren Eva Årestad-Radner lovade att be Rikspolisstyrelsen snabbt bevilja pengar för inköp av dessa, berättar Ulf Broddesson.
Efter upploppen under European Social Forum skrev ett 40-tal poliser anmälningar där den egna ledningen fick hård kritik för att de beordrade "hjälmen av" när stenkastningen pågick. Upprörda polismän klagade också över dålig planering och undermåligt boende.
– Jag har inte hört några klagomål av den typen. Den här gången fick samtliga grundlig information om vår taktik och hur de skulle agera. Och jag har själv inspekterat de hotell som hitresta poliser skulle bo på, säger Ulf Broddesson.
Sent på söndagseftermiddagen kunde även kommenderingschefen Håkan Jarborg Eriksson börja pusta ut:
– Jag har inte hört om någon kritik internt, om att vi till exempel ska ha varit för slappa. När det har behövts har vi ingripit resolut, säger han.
Polisen uppfyllde sina mål: matcherna spelades, hallen stormades inte och den stora demonstrationen kunde genomföras.
Ordningsstörningar hade polisen räknat med, även om de anser att väldigt mycket våld användes under lördagen.
Ännu är det ovisst vad prislappen för insatsen landar på. En siffra som nämns är cirka 25 miljoner kronor. Klart är att plåtskador på flera piketbussar lär göra notan något högre. Varifrån de stora stenarna som slungades mot fordonen kommer vet Håkan Jarborg Eriksson inte.
– Jag såg några av dem och de verkar vara riktigt tunga pjäser. De väger säkert mellan tio och femton kilo.
Nio personer är gripna för lördagens attack. En är anhållen, en annan har polisen fått tillstånd från åklagaren att plocka in till förhör. Polisen tror sig också veta vem den unga mannen som tog sig upp på polisbilen och sparkade sönder blåljusen är.
– Till vår stora glädje har vi identifierat flera av de mest aktiva och nu jobbar vi på att hämta in dem, säger Håkan Jarborg Eriksson.
Trots maskeringsförbud dolde många av de svartklädda demonstranterna sina ansikten.
– Den lagen är tandlös, tycker jag och flera med mig. Jag vill gärna ha ett totalförbud så att vi ska kunna gripa in direkt, säger Håkan Jarborg Eriksson.
Gå till toppen