Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Han visar en väg bort från smärtan

Hans senaste uppfinning är en vibrationsplatta som tränar världens toppfotbollsspelare. Uppfinnaren och sjukgymnasten Kaj Laserow fyller 70 år den 13 mars.

Uppfinnaren och sjukgymnasten Kaj Laserow, som hjälpt många whiplashskadade till ett bättre liv, fyller 70 år den 13 mars. Foto: Göran A Nilsson
Han har genom uppfinningar skapat teknisk utrustning som kan stödja och bota.
Den mest berömda är vibrationsplattan Vibrosfär som används av flera kollegor i Europa. Och av toppfotbollslagen i Spanien, av Zlatan Ibrahimovics Inter och av MFF:s sjukgymnast Richard Dahan för att träna balans och bota små och stora skador hos spelarna.
Plattan, som sedan 2004 tillverkas på företag i Lund, har fått internationell uppmärksamhet, senast i ett program i kanadensisk tv.
Andra uppfinningar är smärtmätaren, som kan skilja mellan verklig smärta och upplevd smärta.
Han skapade traktionsbältet kallat Kajs bälte, och en pedagogisk modell av en ryggrad för att lära hur till exempel diskbråck ser ut och kan kännas.
– När den såldes i Tyskland kallades jag plötsligt doktor, säger Kaj Laserow.
Han konstruerade också den första höj- och sänkbara behandlingsbänken och en ryggvarnare, som ringer när patienten böjde sig felaktigt.
På fredag den 13 mars firar Kaj Laserow sin 70-årsdag med hustrun, antikhandlaren Karin Laserow, på ett favoritställe vid Cannes.
Paret reser mycket. Ibland är Karin Laserow i New York där hon och dottern Liza säljer svenska antika möbler i sitt showrum på Lexington Avenue.
Kontrasten är stor jämfört med livet på nyrenoverade gården i lugna Brandstad vid Sjöbo, dit paret flyttade 2006 efter trettio år med butik för antika möbler och praktik inom sjukgymnastiken i Malmö.
Kaj Laserow föddes 1939 i Helsingborg, där hans lettiske far hade sin praktik som kiropraktor.
– Han lärde mig tidigt hur man kan känna på förändringar i muskler, nacke och leder och jag tog för givet att det kunde alla.
Men när han efter flera års påbyggnadsstudier också blev lärare i ortopedisk manuell terapi, OMT, insåg han att även duktiga elever inte alltid kunde palpera, det vill säga känna på vävnader.
– Den manuella färdigheten i mitt yrke och även känslan i fingrarna är min förmåga efter fyrtio år i yrket.
Att föreläsa och leda grupparbete i kognitiv beteendeterapi och positivt tänkande blev ett andra yrke.
– Kognitiv beteendeterapi är att förändra patientens syn på sig själv, att lära att använda sina resurser, och att se möjlighet istället för hinder, säger han.
Att stärka individens förmåga är ena benet. Det and-ra är att bota, efter rätt diagnos.
– Smärtan i en ömmande fot kan till exempel komma från ryggen eller vara rent känslomässig.
Många inblandade i trafikolyckor kan få någon form av whiplashskada som totalt förändrar livet.
Effekten av whiplashskadan kan läkas. Men för en del kan den bli långvarig med en tidvis intensiv smärta.
Med rätt behandling kan den skadade få mycket hjälp.
– Man kan ibland misstänka affektiv smärta, bildad av oro, säger Kaj Laserow.
Men den smärtan måste accepteras lika mycket som vanlig smärta, menar han.

Kaj Laserow

Yrke: Legitimerad sjukgymnast med steg III utbildning inom ortopedisk manuell terapi, uppfinnare, föreläsare, företagare.
Familj: Hustru Karin, döttrarna Gitte, Tina och Liza.
Bor: Gård i byn Brandstad väster om Sjöbo. Karin Laserow föddes i byn, där hennes mor bor, och där hon äger och har låtit renovera fyra hus.
Motto: Tänk alltid positivt om dig själv och andra.
Aktuell: Fyller 70 år den 13 mars.
Gå till toppen