Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tio saker jag måste ha i köket

Sydsvenskans nya matskribent Lisa Förare Winbladh listar sina måsten i köket.

Det finns en rad saker som gör livet i köket lite lättare och skojigare. Det här är några av dem. Ja, jag vet att en del av er redan har allt det här hemma. Men är det inte trevligt att få sitta och humma och nicka självbelåtet?
1. Stekspade
Att det ska vara så svårt att hitta en bra stekspade? Kanske är min stekspadsfixering en konsekvens av att jag är besatt av äggrätter. En bra stekspade är bred, flexibel och mycket tunn i ytterkanten. Och av plast eftersom jag föredrar teflonpannor.
2. Kniv
Om du inte är proffs är det i stort sett bara en sak som är viktig med din kniv. Att den är vass. Lämna in den för proffsslipning då och då och lär dig bryna den på rätt sätt hemma. Det är absolut värt att köpa svindyra proffsknivar om du tillbringar många, långa timmar i köket eller om du vill kompensera för att du är klent utrustad på andra håll.
3. Zestjärn
Citrusskal är fantastiskt i maten och med ett zestjärn är det lätt och snabbt att få till fina strimlor. Annars använder du potatisskalaren och strimlar fint med kniv.
4. En bra stekpanna
Det viktigaste är att ha en liten och en stor panna med rejält tjock botten. Jag föredrar teflonpannor och har med mitt missionerande omvänt flera stockkonservativa kockar och matskribenter. De nya teflonsorterna tål mycket mer än de patetiska första generationerna. Om du diskar den för hand och pysslar om den håller den länge. Trivs du med din gjutjärnspanna ska du för all del fortsätta med den. Jag klarar inte av lukten.
5. Pepparkvarn
Färdigmald peppar är ett förträffligt nyspulver. Sådär. Nu har jag sagt allt snällt som finns att säga om den. Nymald peppar är så oändligt mycket godare. Stinget, kryddigheten och så den där fruktigheten som får oss att minnas att det faktiskt är ett litet bär. En bra pepparkvarn är en superb present till ungdomar som flyttat hemifrån.
6. Muscovadosocker
Väldigt ofta när det behövs något litet extra i en sås eller en gryta så är det just socker som behövs. Jag gillar ljust muscovadosocker som ger en fylligt karamellig och lite salt sötma. Vad du väljer för salt i matlagningen har mindre betydelse. Spar lyxsalterna till slutsaltningen på ytan där de ger mest effekt.
7. Laserslipat rivjärn
Det är inte bara det att du river ingefära, citrusskal och vitlöksklyftor lekande lätt. Raspet smakar renare och mer aromatiskt också. Skillnaden är att du hyvlar små strimlor snarare än mosar. Kör det aldrig i diskmaskinen.
8. En bra gryta för långkok
Långkok har gått från trend till folkrörelse. Med en snygg, rejäl gryta blir det otroligt mycket roligare. Medan grytan puttrar kan du fantisera vad ditt barnbarnsbarn kommer att laga i samma gryta, för de har snudd på evigt liv. Och jag inbillar mig att det smakar bättre. Jag har ett flertal kraftiga emaljgrytor som tål ugnsvärme. Rena gjutjärnsgrytor ger tyvärr trist smak och grådaskig färg åt maten.
9. Mortel
Ett kök utan mortel är inte mycket till kök. I morteln stöter jag mina älskade kryddfrön. Nystötta kryddfrön smakar så oändligt mycket mer än det åldrade kryddpulvret som gömmer sig i kryddhyllan. En investering som lönar sig. Bra mortlar hittar du på secondhandbutiker och i asiatiska affärer.
10. Torkad shiitake
Köp en riktigt stor påse torkad shiitake och bli lyckligare under ett helt år. Släng helt sonika ner en svamp eller högt två när du kokar grytor och soppor. De torkade svamparna är naturliga smakförstärkare och ger fin fyllig smak, som en buljongtärning. Svampsmaken är mycket diskret och smälter in i de flesta sammanhang. Plocka upp svampen och släng den eller finhacka den och blanda ner den. Sås eller soppa? Blötlägg svampen i ljummet vatten 30 minuter, finhacka och smörfräs med dubbla mängden färsk svamp.
Gå till toppen