Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ljudbok till (nästan) vilket pris som helst

Radiohead gjorde det med sitt senaste album "In rainbows". Nu testar Ordfront Ljud i Malmö att göra samma sak med Annika Sjögrens ljudbok "Som glöd blir till aska". Fri nedladdning mot en summa pengar köparen själv bestämmer. Men administrationskostnaden på 19 kronor kommer ingen undan.

– Det är ett inlägg i fildelningsdebatten. Många fildelare säger att det är så enkelt att ladda ner filer på exempelvis The Pirate Bay, men att de gärna skulle betala för det. Det ska bli intressant att se vad som händer när man ger de här människorna möjligheten att betala för sig, säger Lars Brahme, producent på Ordfront Ljud.
Annika Sjögrens ljudbok kommer bara distribueras som mp3-filer och inte som cd-skiva. Filerna som säljs är vattenmärkta, vilket innebär att om de börjar spridas av fildelare så går det att identifiera vem som ursprungligen köpte dem. Detta är ett sätt att avskräcka folk från att sprida filerna.
Projektet har möjliggjorts av att skådespelaren Lars T Johansson förälskade sig i "Som glöd blir till aska" och erbjöd sig att läsa in den utan ersättning. Eventuella vinster kommer att gå till Annika Sjögren och Ordfront Ljud.
Men marknaden för mp3-böcker är fortfarande relativt liten, så Lars Brahme säger att det bara är aktuellt att fortsätta distribuera böcker på det här sättet efter en grundlig utvärdering.
– Det kan bli svårt eftersom omständigheterna med Lars T Johansson gör det här fallet lite speciellt. Det här är ett experiment, så vi får se.
Från fredag går det att välja hur mycket man vill betala för Annika Sjögrens ljudbok "Som glöd blir till aska" på www.load2hear.se.
Gå till toppen