Ekonomi

Munnen slukar miljoner

Prylar för att hålla tänderna rena och hela slår säljrekord. Men behövs munvatten, tungskrapor, specialtuggummin och designade borstar för att slippa dyra tandläkarnotor?

Knappast. Lite tandkräm, en enkel borste, tandtråd och flitigt gnuggande morgon och kväll är allt som krävs, enligt experterna.

Bild: Foto: Scanpix
Vi bryr oss om våra tänder. Det ser tillverkarna av tandvårdsprodukter till. Räkna antalet reklaminslag för bättre tandvård en tv-kväll så får du se.
På tio år har importen fördubblats av tandborstar, tandkräm, tandtråd och andra produkter för munhygien. Överlägset största ökningen står munvatten för. Förklaringen stavas Listerine.
Massiv marknadsföring har givit produkten en marknadsandel på åttio procent. Det är till och med så att ägaren med Listerine skapat en marknad som tidigare knappt fanns.
Listerine har sålts i Sverige i över femtio år. Dock i små siffror. Men år 2005 inleddes en hårdlansering. Det fick marknaden för munsköljmedel att explodera. Förra året utsågs Listerine till ”årets dagligvara” av Svensk Dagligvaruhandel. Nu säljs munvatten för över hundra miljoner kronor per år.
Enligt amerikanska McNeil, som tillverkar och marknadsför Listerine, skyddar medlet tandköttet, motverkar plack och ger frisk andedräkt. Fyra essens­oljor – eukalyptol, methyl salicylate, tymol och menthol, motverkar plack genom att ta död på bakterier i munnen.
Men ingen av de tandvårdskunniga som Sydsvenskan talat med rekommenderar Listerine. Orsaken är den låga fluorhalten.
De tycker att bolaget överdriver medlets positiva effekter och att det knappast är till nytta för en bred krets användare.
– De allra flesta har inget behov av att använda Listerine, säger Roland Svensson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.
Tidigare fanns förbundets logotype på Listerineflaskorna. I praktiken en rekommendation av produkten från Sveriges tandläkare. Men vid årsskiftet plockades logotypen bort.
– Listerine innehåller för lite fluor för att göra någon nytta för gemene man. Vi vill vara tydliga med fluorens betydelse. Medlet har effekt mot tandlossning, men hur många av dem som köper Listerine har sådana problem, säger Roland Svensson.
Han skulle själv aldrig rekommendera en patient att använda Listerine. Framför allt inte direkt efter tandborstning, vilket tillverkaren föreslår. Då riskerar nämligen fluoren från tandkrämen att försvinna ur munnen innan den gjort någon verkan.
McNeil beklagar att tandläkarna inte vill ha kvar sin logotype på flaskan.
– Det är synd eftersom Listerine gör nytta och ger det där lilla extra där du inte kommer åt med tandborsten, säger Anna Ben­tinger på företaget.
Ingrid Frankman, tandläkare i Anderslöv, ger inte Listerine till sina patienter.
– Ska man använda ett munsköljmedel måste det innehålla tillräckligt med fluor för att stärka tänderna. Annars finns det knappast någon poäng med att ta det.
Bibi Stenman, tandhygienist som jobbar med folkhälsoarbete inom Folktandvården, rekommenderar istället Flux, ett rent fluorsköljmedel.
– Jag ser Listerine mest som ett munvatten och inget som direkt har med tandvård att göra, säger hon
Enligt Bibi Stenman handlar renlighet i munnen först och främst om tandborstning.
– Det är aldrig fel att stärka tänderna med fluor, men det är mest yngre personer och folk med många hål som behöver stärkt fluorskydd. För de flesta ska det räcka med borste och tråd eller stickor, säger hon.

Tandtips

Tre enkla sätt att slippa en dyr tandläkarräkning
1. Borsta. 2–3 minuter morgon och kväll med fluortandkräm. Oftare behövs inte, en centimeter tandkräm räcker.
2. Tandtråd eller tandstickor. Använd regelbundet.
3. Ät högst fem-sex gånger om dagen. Undvik varor med socker i, även frukt, som du helst ska äta i samband med måltider. Nästan allt du äter bildar syror som fräter på dina tänder.
Så borstar du bäst
Använd: Mjuk borste med litet huvud. Den är formgiven för gnuggmetoden och skadar inte tandköttet.
Borsta: Försiktigt i små gnuggande rörelser så att tandköttskanten runt varje enskild tand masseras av borstens strån och får bakterierna att försvinna.
Kom ihåg: Tänderna längst in i munnen.
Kolla: Om tungan glider lätt över tänderna är munnen ren. Känns ytan sträv kan du behöva borsta lite till.
Sila skummet. Sila tandkrämsskummet mellan tänderna. Ha kvar det i munnen en stund.
Vänta med att skölja. Helst minst en halvtimme. Då får fluoren i tandkrämen en chans att stärka emaljen.
Förr: För några decennier sedan gällde vridmetoden med hård borste. Den som behärskar metoden kan använda en hård borste, men de är svåra att hitta i dag.
Prylar för att hålla munnen ren:
Nödvändigt: Tandborste, tandkräm, tandtråd eller tandstickor.
Inte så nödvändigt: Xylitoltuggummi, fluorsköljmedel.
Tugga rätt mellan rätterna
Tuggummi med björksocker (xylitol) kan fungera som extra skydd. Karies gillar inte björksocker. Dessutom ökar tuggandet salivavsöndringen som bromsar syraattacken tänderna utsätts för när du äter. Tuggummit kan också fånga upp matrester på tänderna.
Dålig andedräkt kommer från tungan
Dålig andedräkt beror nästan alltid på dålig rengöring mellan tänderna eller på att matrester fastnat långt bak på tungan. Med insikten om att bakterier fastnar i veck på tungan har tungskrapan gjort sitt inträde. Men sitter problemet för långt bak skapar skrapan mest kräkreflexer. Då kan munsköljmedel med zinkpreparat neutralisera illaluktande bakterier i munnen.

För och emot

Tråd eller sticka?

Alla hjälpmedel som kommer åt och gör rent mellan tänderna är bra för din munhygien. Men de har olika funktion:

Tandtråd

Bra för rengöring dagligen, i frisk mun.

Passar barn redan när de permanenta tänderna kommit.

Minskar risken för inflammation i tandköttet och för dålig lukt.

Form: Använd vaxad tandtråd. Tjockleken ska passa mellanrummet mellan tänderna.

Svårt att komma åt? Det finns tandtrådshållare. Eller knyt själv tråden till en ögla.

Tandstickor

Bra för stora mellanrum mellan tänderna eller matbitar som fastnat.

Att föredra för den som har tandlossningsproblem som skapat djupa fickor.

Form. Bör vara mjuka och trekantiga.

Varning: Används tandstickor för ofta kan de tränga undan tandköttet mellan tänderna och lämna plats för matrester.

Eltandborste

Snabbare.

Bra hjälpmedel för muskelsvaga.

Kan motivera barn att få bra borstvanor.

Bäst med roterande huvud.

Byte: Lika ofta som manuell borste.

Dyr.

Måste laddas.

Vanlig tandborste

Tar lite längre tid för samma resultat.

Ganska billig.

Kan användas överallt.

Byte: Oftare än vad de flesta tror.

Gå till toppen