Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggelever flyttar in i den gamla korvfabriken

Hösten 2010 kan ett nytt byggymnasium stå klart på Norra Sorgenfri. Det blir ett av de första stegen i förvandlingen av det gamla industriområdet.

Bild: Arkiv: Thomas Löfqvist 1998
NORRA SORGENFRI. Mölledalsskolan ska överge sina nuvarande lokaler på Bulltofta för kvarteret där Tripasins korvskinnsfabrik fanns mellan 1937 och 2005. Här fanns också C A Wangels färgeri och kemiska tvättanstalt från 1929.
Det är bastanta kontors- och fabrikshus i tegel som anses värdefulla att bevara. De ska byggas om och till för att tillsammans inrymma både gymnasiet med plats för 480 elever och ett omgivande centrum med butiker och bostäder.
Stadsbyggnadsnämnden behandlar ett förslag till detaljplan idag.
Gymnasiets flytt stämmer med kommunens visioner för hela området. Både planerare och fastighetsägare arbetar för att det ska bli en småskalig stadsdel med bostäder, butiker och service. Den beskrivs som en välkommen länk mellan östra delarna av Malmö och centrum.
Företaget Q Pharma har lämnat ett skeptiskt yttrande om skolplanerna. Ledningen är orolig för att framtida expansion ska försvåras. Länsstyrelsen vill att riskerna för eleverna ska utredas ytterligare. Det handlar både om utsläpp och trafik.
Skånetrafiken planerar att flytta en busshållplats till skolans entré.
Det nya skolkvarteret heter Grytan och inringas av Agneslundsvägen, Östra Farmvägen och Industrigatan. Om stadsbyggnadsnämnden godkänner förslaget till detaljplan ska det ställas ut. Då finns det utrymme för ytterligare kommentarer.

Gå till toppen