Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Peab höjde notan med 300 miljoner

Stadion har landat! Men Malmös nya fotbollsarena fick färre läktarplatser och betydligt större prislapp än planerat. Byggbolaget Peab har nämligen höjt byggpriset med 300 miljoner kronor.

Bild: Foto: Leif Å Andersson
På två år höjdes byggkostnaden för Swedbank stadion: från 398 miljoner till hisnande 695 miljoner kronor.
Pengarna går till byggbolaget Peab, som är totalentreprenör för Stadion.
– Det stadion som nu står där skiljer sig mycket från den arena som först planerades, säger Mats Leifland, som både är vice vd för Peab och ordförande för bolaget som har beställt Nya stadion.
Malmös nya fotbollsarena ser ut som ett gigantiskt rymdskepp. Swedbank stadions mäktiga, svarta fasad och kantiga stålbalkar får en att tro att Federationens fraktskepp från ”Star Trek: Insurrection” har landat mitt i Malmö, några hundra meter från MFF:s gamla arena.
Runt Nya stadion är det fullt byggkaos: ett myller av kranbilar, gaffeltruckar och grävmaskiner irrar omkring. Ett stim av byggarbetare kånkar på plaströr, verktyg och mobiltelefoner. Hantverkarna jagar varandra: åtta personer som ska leverera tv-skärmar står och stampar nedanför bygghissen. Men kommer inte upp, eftersom mattläggarna är i vägen.
Just den här dagen har Peab 236 byggjobbare som är fullt upptagna med projektet. Peab är totalentreprenör och tar 695 miljoner kronor för att bygga Stadion. Sedan projektet startade har Peab höjt notan med 297 miljoner kronor. Det innebär att kostnaden för Stadion har stigit med 75 procent.
Det ökade priset beror till stor del på att Stadion har byggts ut med en skola, en konferensdel och stora kontorslokaler. De delarna ska förstås ge hyresintäkter och sätta snurr på Stadions ekonomi.
– Genom de här tilläggsinvesteringarna blir det mycket fler människor som rör sig på Stadion. Det skapar bättre förutsättningar för restaurangen, som exempelvis kan servera skolelever och kontorshyresgäster. Alla tillskott med hyresgäster är positivt för alla parter, säger Mats Leifland.
Men Peab har också höjt priset på grund av en gigantisk felräkning.
Beskedet att Stadion blir 300 miljoner kronor dyrare kommer i två olika steg.
Malmö FF har längtat efter en ny fotbollsarena i över ett decennium. Vårvintern 2007 är allting äntligen klart för att starta bygget av Nya Stadion. Då spricker budgeten med dunder och brak. Peab har gjort nya beräkningar, som visar att byggbolaget måste ha ytterligare 182 miljoner kronor för att bygga. Då har arkitekterna ändå skurit ner på arenans storlek och tagit bort cirka 3 000 sittplatser för att spara pengar.
Det är bara två veckor kvar till första spadtaget när Malmö stad får ett desperat brev från Malmö FF. Skattebetalarna måste skjuta till mer pengar för att Stadion ska byggas.
– Många av oss var väldigt förvånade. Hur kan man göra så grova felkalkyler? Men de skyllde på någon konsult, säger Malmös finanskommunalråd Ilmar Reepalu (S).
Konsulten som spikades fast vid skampålen var företaget WSP, som på fritidsnämndens uppdrag gjorde en kostnadsutredning av arenaprojektet 2005. Utredningen visade att Stadion skulle kosta 398 miljoner kronor. Den kalkylen låg till grund när Peab, Malmö stad, Malmö FF samt Erling Pålsson Teknik & Fastigheter bestämde sig för att satsa och bygga ett nytt fotbollsstadion i Malmö.
Men när Peab något år senare gör en noggrannare genomgång av byggkostnaden hamnar den på en helt annan nivå: 580 miljoner kronor. Peab hävdar att WSP har gjort en dundertabbe: konsulten har missat kostnader för delar av Stadions stomme, fasad och tak. Totalt innebär det att byggkostnaden höjs med 45 procent. Och MFF:s ordförande Bengt Madsen måste gå ett nytt varv med tiggarbössan.
Projektet har kommit alldeles för långt för att någon ska kunna säga nej. Ägarna skjuter till mer pengar, banklånet räknas upp med 50 procent.
Malmös kommunfullmäktige hade tidigare gett ett ränte- och amorteringsfritt lån på 100 miljoner kronor till Stadionbygget. Och ett löfte om att höja lånet med "maximalt" 25 miljoner kronor om bygget fördyras. Nu står kommunen där med pistolen mot tinningen: betala mer - annars stoppar vi Stadionbygget.
– Vi hade inte mycket att välja på. Vi satt i klistret. Men lyckligtvis inte själva. De andra finansiärerna tog sin del, så kommunen fick inte stå för hela kalaset, säger Thorbjörn Lindhqvist (M), som då var oppositionsråd i Malmö.
Alltså bestämmer kommunfullmäktige att skattebetalarna ska slanta upp de utlovade fördyringspengarna på 25 miljoner kronor. Samt 20 miljoner kronor extra. Det innebär att Malmöborna ger Stadionbolaget ett ränte- och amorteringsfritt lån på sammanlagt 145 miljoner kronor.
– Jag tycker att det här är en klok och bra lösning som vi kan försvara inför Malmöborna, säger finanskommunalrådet Ilmar Reepalu (S) idag.
– Kommunen skänker inte bort pengar till bolag. Här är vi beredda att ge ett lån för att de ska driva en verksamhet som vi tycker är viktig för kommunen, säger Reepalu.
Lånet gäller på obestämd tid. Men det är ingen gåva: kommunen har Stadionbyggnaden som säkerhet. Det innebär att Malmö stad kan kräva tillbaka sina pengar, exempelvis om Stadionbolaget går i konkurs eller köps upp av tvivelaktiga finansiärer.
Fullmäktiges beslut att höja lånet till 145 miljoner kronor kommer den 31 maj 2007. Då håller Peabs byggnota redan på att skjuta i höjden ännu mer. Alla inblandade poängterar mycket noggrant att det här inte handlar om "kostnadsökningar" utan "tilläggsbeställningar".
– Hela sommaren 07 växte det på. Man pratade om att bygga på kontorsytor. Man pratade om att bygga på konferensytor. Och man beslutade att bygga på en andra våning på omklädningshuset för att kunna hyra ut det, berättar Nils-Börje Friberg, tf arenachef på MFF Event - bolaget som ska driva hela Stadion.
Så småningom tillkommer också skollokaler för olika idrottsutbildningar, som Malmö stad ska driva. Totalt får Peab tilläggsbeställningar på 115 miljoner kronor. Det finansieras genom att aktieägarna skjuter till lite mer pengar. Men framför allt genom att låna 90 miljoner kronor till, vilket gör att banklånet nu är uppe på 410 miljoner kronor. Peabs takpris för att bygga Stadion är nu 695 miljoner kronor.
– Detta är en förtroendeentreprenad, där vi hela tiden försöker jobba in kostnader och hitta lösningar som blir bättre och billigare. Jämfört med andra arenor som byggs runtom i Sverige får Malmö otroligt mycket för de pengarna. Det blir en fantastisk arena, säger Mats Leifland.
Mats Leifland sitter på många stolar. Två är särskilt intressanta i det här fallet: Leifland är ordförande för Fotbollsstadion i Malmö Fastighets AB, som har beställt och äger Stadion. I det bolaget har Peab egen röstmajoritet på bolagsstämman, eftersom ordföranden har utslagsgivande röst.
Fastighetsbolaget tar de stora investeringsbesluten om Stadion. Exempelvis att beställa tillbyggnader för 115 miljoner kronor av Peab - där samme Mats Leifland är vice vd. Men Leifland säger att Peab, MFF och Erling Pålsson Teknik & Fastighets AB har varit överens i alla stora beslut om Stadionbygget.
– Alla viktiga frågor i fastighetsbolaget beslutas av alla tre ägarna tillsammans, säger Mats Leifland.
Hans egen dubbelroll är inte alls ovanlig enligt Leifland. Peab är med som delägare i många av sina egna byggprojekt.
– Mitt ansvar när det gäller Swedbank stadion är att driva fastighetsbolaget. I det projektet har jag ingen koppling alls till entreprenadsidan på Peab som bygger Stadion. Vi skiljer väldigt noga på de rollerna, säger Mats Leifland.
Gå till toppen