Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pris ger styrka åt filmfestival

På onsdag startar kvinnofilmfestivalen Ifema på Spegeln i Malmö. Nytt för i år är att festivalen förlängs med en dag och slutar först på lördag – samt att en jury ska utse bästa filmen från en tävlingssektion med sju filmer.

En av de filmer som visas på Ifema (International Female Film Festival) är 'Cherry Blossom' av Doris Dörrie.Bild: Foto: Kerstin Stelter
Ifemas jurypris är på 30 000 kronor och sponsras av Sparbankstiftelsen Skåne. Juryn leds av Barbara Wilczek-Ekholm, lektor vid Lunds universitet, och bland övriga deltagare märks finska regissören Petri Kotwica och producenten Katinka Faragó, känd för sitt mångåriga samarbete med Ingmar Bergman.
– Ett pris betyder jättemycket, det kan jag ­märka redan nu, både från branschen och pressen, säger Annette Brejner, festivaldirektör. Att en film lyfts fram och får en bra ­prissumma betyder att vi går ett snäpp upp i ­professionalism. Vi får ögonen på oss när vi har prisutdelning på lördag.
Festivalen sätter ett särskilt fokus på filmer från Australien och årets tema är kvinnor och ålder.
– Att skildra äldre kvinnor är i det närmaste tabu, och det skrivs alldeles för få roller för dem, säger Annette Brejner.
Det är fjärde gången som Ifema arrangeras. Man började blygsamt med sju filmer 2006, i år visas närmare 30. Som vanligt blir det även debatt, seminarier och en masterclass.
– Det är ingen feministisk festival. Det är en festival med filmer gjorda av kvinnor – men de behöver inte handla om kvinnor. Vi firar hur kvinnor tolkar världen i rörlig bild.
Hela programmet på: www.femalefilmfestival.se

3 tips

Annette Brejners favoriter ur årets program.
1. ”Native Dancer”, Kazakhstan, 2008. Regi: Guka Omarova. Handlar om en shaman, och hon som spelar huvudrollen är själv shaman på riktigt. En nutidshistoria om Kazakstan ser vi sällan.
2. ”Time to Die”, Polen, 2007. Regi: Dorota Kedzierzawska. En svartvit film om en gammal dam låter tråkigt, men det här är helt fantastisk. Ett stort filmverk.
3. ”Snow”, Bosnien-Herzegovina, 2008. Regi: Aida Begic. En mycket vacker berättelse om kvinnor som hittar tillbaka till livet efter kriget.
Gå till toppen