Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två gripna för fildelningsbrott

Två personer i Skövde har delgetts misstanke om brott mot upphovsrättslagen. De misstänks tillhöra fildelareliten "Scenen".

Två personer i Skövde har delgetts misstanke om brott mot upphovsrättslagen enligt åklagarmyndigheten i Stockholm. Polisen gjorde i går husrannsakningar i två lägenheter i Skövde och de två personerna anhölls.
Åklagarmyndigheten tror att de två personerna har ingått i ett internationellt nätverk. Det har gjorts tillslag även i andra länder och utredningen är en del i en gemensam insats i Sverige, Storbritannien, Belgien, Nederländerna och Spanien.
Männen är i 30 årsåldern och misstänks ha avkodat ett stort antal filmer och lagt ut dem på nätet.
– Det rör som ett stort antal filmer som de har gjort tillgängliga ute på nätet. Exakt hur många det rör sig om kan jag inte säga, säger åklagaren Fredrik Ingblad.
Hur centralt de figurerat i nätverket eller vad nätverket kallar sig vill inte Fredrik Ingblad kommentera. Männen ska förhöras under fredagseftermiddagen och kvällen. Därefter kommer åklagaren att ta ställning till om de ska släppas eller vara fortsatt frihetsberövade.
Henrik Pontén är jurist på Antipiratbyrån, som arbetar mot illegal fildelning.
– De misstänkta tillhör den innersta kärnan av organiserade pirater inom den så kallade Scenen som systematiskt stjäl film och sprider det på nätet. Svenskarna har haft en ledande roll i verksamheten och den viktigaste delen av gruppens infrastruktur har funnits i Sverige, säger han.
– Problemet med piratkopiering på internet är stort, växande och drabbar allt fler kreatörer över hela världen Att Interpol nu engagerar sig i och samordnar en insats av denna omfattning är glädjande men också ett tydligt tecken på hur stort problemet har blivit, säger Pontén.
Gå till toppen