Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konsten att rama konsten

Påsken är årets stora högtid för den som köper konst. Men vilken ram ska jag ha och är det vettigt att själva rama in helgens nyförvärv? Vi gick till en erfaren tavelramare för att få råd.

– Valet av ram måste utgå från bilden. Det gör lite ont i en när kunden absolut vill ha en silverfärgad ram för att den i första hand ska passa med hemmets inredning eller andra ramar i rummet, säger Torbjörn Gross.
Han har varit rammakare i snart tjugo år och driver Gallerixbutiken på Nova Lund.
Vi träffas en förmiddag strax innan köpcentret öppnar. Så snart portarna till butiken slås upp kommer det kunder med konstverk under armen som ska ramas in.
Torbjörn Gross rådgör och diskuterar. Hans ord väger tungt. Även kunder som kommer in med en bestämd uppfattning ger gärna vika om de föreslås en annan lösning.
– Självklart är det kunden som bestämmer, men erfarenhet gör att du känner till alternativ. Kanske ser du vägar som gör en bild ännu större rättvisa.
Han avråder inte direkt den som själv vill rama in sina bilder. Men poängterar samtidigt hur besvärligt jobbet kan bli utan rätt material och utrustning. Har du en bild utan standardform blir du sannolikt också tvungen att själv såga till själva ramen.
Det färdiga resultatet ska helst vara damm- och fläckfritt, välskuret och vällimmat. Det ska också vara genomfört med material som tål att åldras utan att motivet förstörs.
– Vem har tillgång till en skärmaskin där kniven kan ställas så att du får 45-graders vinkel på passepartouten? Visserligen en detalj, men det är snyggt och hjälper till att kasta ljus på motivet.
Han arbetar snabbt med maskiner, vikbleckspistol och glasskärare. Men med rutinens rätt tar han också flitigt till ögonmått och fingerfärdighet. Smuts accepteras inte. Ideligen kommer tryckluftspistolen fram för att hålla glas, bild och pappark helt rena.
När bakstycket lagts på förseglar han elegant och noggrant inramningen med tejp som sluter tätt mot ramen.
– En tavla ska vara snygg även på baksidan. Det handlar om yrkesstolthet.
För att bekräfta påståendet sätter han dit en garantistämpel med sigill, datum, faktauppgifter och signatur.
Inramning är inte billigt. Nästan alla i kundgruppen är minst trettio och har ett hem de lägger tid och pengar på.
Men bilderna som ramas in behöver inte vara värdefulla i pengar räknat.
– Jag har ramat in ett kvitto från en klädbutik där en man blev expedierad av sin blivande fru, men också bröllopsklänningar, diplom och små barnskor. Affektionsvärdet är minst lika viktigt som bildens ekonomiska värde.
Gallerix har trehundra olika slags ramar att välja på. De finns på ett centralt lager i alla tänkbara färger, material och tjocklekar. Kunden väljer utifrån prover i butiken.
– Ännu så länge domineras smaken av enkla ramar i svart och vitt. Folk har gärna färgstarka bilder som kräver en neutral ram. Men kitsch är också inne. En och annan vill ha kraftiga, färgglada och ornamenterade ramar som påminner om guldramarna från förr.

FAKTA/Billigast men svårast göra jobbet själv

Gör du inramningen själv kan kostnaderna stanna runt en eller två hundralappar.
Det här behöver du:
Ramlist (närmaste byggfirma).
Geringssåg (grannen).
Häftpistol med specialstift (fråga någon på jobbet).
Syrafritt papper (konstnärsaffärerna).
Tavelglas (glasmästaren).
Bra vattenbaserad tejp (fråga i konstnärsaffären).
En skvätt färg till ramen (Ikea eller också har du hemma).
Öglor och tråd (Ikea eller Gallerix).
Gör-det-självaren ser det som en utmaning. Vi andra ger upp och lämnar vår bild till inramning.
Vägledning finns till exempel på gds.se

FAKTA/Så här mycket kostar det

En normalstor bild i storlek 70x100 centimeter kostar 750–950 kronor att få inramad

Prisskillnaderna mellan olika rammakare är ganska liten, visar en rundringning som Sydsvenskan gjort i Malmöområdet.

Kostnaden för att få själva jobbet utfört ligger runt 300 kronor. Resten är materialkostnad. En ramning tar max en timme för en erfaren rammakare.

Prisskillnaden mellan en färdig och en måttbeställd ram är ganska liten. Och då har du större möjlighet att välja material, färg, tjocklek och form. Åtminstone om du ställer proffskrav på inramningen med tjock passepartout, bakstycke, tavelglas och bra tejp att försluta med.

Billigast blir det om du köper en färdig ram med plastglas och tunn passepartout på Ikea till din 70x100 bild för 249 kronor. Men det är inget att rekommendera om du vill ge bilden full rättvisa och vill att den ska leva länge.

Gå till toppen