Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Notan: 900 kronor per skattebetalare

Malmös skattebetalare får slanta upp en kvarts miljard för bygget av Malmö FF:s nya hemmaarena. Dessutom får Stadionbolaget stöd från Malmö stad i form av hyressubventioner.

MFF:s nya hemmarena Swedbank stadion blir betydligt dyrare än planerat: byggbolaget Peab har höjt byggpriset med 300 miljoner kronor till sammanlagt 695 miljoner kronor. Även skattebetalarnas nota för Stadionbygget har skjutit i höjden. Sydsvenskans granskning visar att Malmöborna bidrar med drygt en kvarts miljard kronor.Bild: Foto: Leif Å Andersson
– Hade vi känt till totalkostnaden från början hade fullmäktige förmodligen sagt nej, säger Håkan Fäldt (M).
Malmö FF räknar med att det blir nästan fullsatt – minst 22 000 åskådare på läktaren – på annandag påsk. Då spelar MFF premiärmatch mot Örgryte på sin nya hemmaarena Swedbank stadion.
Men Nya stadion finansieras inte bara genom att fotbollssupportrar köper biljetter och dricker öl i Stadionrestaurangen. Alla Malmöbor är med och betalar via skattsedeln. Trots det vet ingen på Malmö stad, inte ens kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) hur mycket pengar kommunen totalt pumpar in i Stadionprojektet. Därför har Sydsvenskan summerat kommunens investeringar för att bygga Nya stadion. Resultat: 260 miljoner kronor (se separat grafik). Det motsvarar 900 kronor per Malmöbo.
En förklaring till att ingen har koll på kommunens totala stöd till Stadionprojektet är att det har delats upp på en mängd olika delbeslut, som har tagits vid olika tillfällen av kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, tekniska nämnden, utbildningsförvaltningen, fritidsnämnden, servicenämnden och Parkering Malmö.
Moderaterna drev på för att kommunen skulle satsa så mycket som 100 miljoner kronor på bygget av Nya stadion. Men den stigande kostnaden har fått Moderaterna att börja protestera:
– Vi känner oss förda bakom ljuset när det hela tiden dyker upp nya kostnader för kommunen, säger Malmös oppositionsråd Anja Sonesson (M).
– Hade de redovisat totalkostnaden från början hade opinionen säkert sagt nej till Stadion. Men när stenen har börjat rulla är det väldigt svårt att stoppa den, säger Håkan Fäldt (M), 1:e vice ordförande i tekniska nämnden.
Han anklagar den rödgröna majoriteten i fullmäktige, och ytterst Ilmar Reepalu (S), för att ha lurat fullmäktige att säga ja till Stadionbygget.
När någon ska bygga nya bostäder eller butiker i Malmö är det normala att byggbolaget får betala kommunen för de nya vägar, parker och parkeringar som krävs. Men när det gäller Nya stadion har det visat sig att kommunen står för hela notan.
– De ansvariga har säkert vetat om det här. Jag kan inte se något annat än att de ansvariga har valt att mörka det här för att få igång projektet, säger Håkan Fäldt.
Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) blir upprörd över anklagelserna:
– Det är rätt allvarliga beskyllningar han kommer med, att folk mörkar saker. Jag tror aldrig att jag har mörkat någonting någonstans i politiken, säger Reepalu.
Att Malmös borgerliga politiker är förvånade över alla nya kostnader är deras eget fel enligt Reepalu:
– Det beror nog på att de inte har förstått detta och läst kommunfullmäktiges handlingar ordentligt.
Sydsvenskan har lusläst de handlingar som Reepalu refererar till: de 70 sidor som tillsammans med 30 andra ärenden låg på bordet när fullmäktige i mars 2006 gav klartecken.
I handlingarna framgår att både tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden påpekar att det behövs en ny detaljplan och diverse trafiklösningar för Stadionområdet. Hur mycket det kostar ”är det inte möjligt att göra några uttalanden om”. Vem som ska betala framgår inte heller, bara att ”finansieringen av detta måste beaktas”. Enligt handlingarna kostar parkeringslösningen för Nya Stadion 12–21 miljoner kronor. Vem som ska betala framgår inte. Däremot uttrycks tydligt att fritidsnämnden måste anlägga nya fotbollsplaner för 22,5 miljoner kronor om Nya stadion byggs.
I handlingarna från 2006 finns också en skriftlig protest från Folkpartiet, som krävt svar på hur kommunen ska lösa ekonomin, parkeringsfrågorna och infrastrukturen runt Nya stadion. ”Inför ett så här stort och viktigt ärende bör vi i kommunstyrelsen få vetskap om de totala kostnaderna, vilket vi inte har fått”, skriver Tore Robertsson (FP) och Hans Berg (FP).
Nya Stadion är viktig för att stärka besöksnäringen och ge en modern, positiv bild av Malmö. Att det går bra för MFF är också en viktig del av Malmös själ och självbild. Så försvarar Reepalu kommunens beslut att investera totalt 260 miljoner kronor.
– Ska man göra det ska man göra det riktigt, och inte en halvdålig lösning. Så jag tycker att det här är välmotiverat, säger Ilmar Reepalu (S).

Så betalar Malmö stad för nya stadion

1. Ränte- och amorteringsfritt lån till bolaget som bygger Swedbank stadion: 145 miljoner kronor. Kommunen har inga planer på att kräva tillbaka pengarna, men kan rent teoretiskt göra det i framtiden. Beslutat av kommunfullmäktige i två omgångar, mars 2006 och maj 2007.
2. Nytt p-hus med 440 platser: 50 miljoner kronor. Stadionbolaget bidrar med 480 000 om året i tio år. Resten ska på sikt finansieras med p-avgifter från hela Stadionområdet. Beslutat av Parkering Malmö.
3. Upprustning runt Nya stadion: 50,5 miljoner kronor. Exempelvis för att bygga Nya stadion-torget mellan arenorna, parkering för funktionärer och tv-team enligt Uefa-standard, anslutningsvägar, cykelbanor samt planteringar runt Nya stadion. Beslutat av kommunfullmäktige augusti 2008.
4. Ny rondell Stadiongatan/Eric Perssons väg: 7,5 miljoner kronor. Behövs även för att förbättra trafiksäkerheten och underlätta infarten till Coop Forum. Beslutat av tekniska nämnden oktober 2007.
5. Två nya konstgräsplaner: 7 miljoner kronor. Ersätter de grusplaner som försvann när Nya stadion byggdes. Betalas av Stadsfastigheter. Totalt: 260 miljoner kronor Förutom investeringarna hjälper Malmö stad till att sänka Stadionbolagets årliga driftskostnader:
6. Kommunen tar bara ut en symbolisk hyra för marken som Nya stadion står på: 1 000 kronor per år för 37 243 kvadratmeter tomtmark. Hyreskontraktet gäller i 60 år och undertecknades i juni 2007.
7. Stadionbolaget får också hyresintäkter genom att kommunen har tecknat ett 15-årskontrakt på en nybyggd idrottskola i Stadionbyggnaden. Hyran är 3,2 miljoner kronor per år. Utbildningsförvaltningen skrev på hyresavtalet i september 2008.
Gå till toppen