Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Terrormålet väcker frågor

Idag ställs den 43-årige svensk-libanesen Usama Kassir inför rätta i New York, anklagad för att ha försökt bygga upp en terroristskola i USA.

Bild: Foto: AP
Den förestående terroristrättegången mot Usama Kassir väcker återigen frågor kring USA:s krig mot terrorismen. Hur hög är rättssäkerheten? Hur konkreta är de faktiska terrorist­anklagelserna?
Enligt det åtal som redan för två år sedan väcktes mot Usama Kassir var han en av flera muslimska fundamentalister som hösten 1999 skulle bygga upp ett utbildningsläger för islamistiska terrorister vid staden Bly i den amerikanska delstaten Oregon.
Enligt ett fax som visats upp inför rätta i Prag låg terroristranchen i Bly i en terräng som ”ser ut precis som Afghanistan”. Enligt faxet byggde Kassirs grupp upp ett lager med vapen och ammunition.
En del av anklagelserna prövades rättsligt i Sverige redan för fem år sedan, men här valde chefsåklagare Thomas Lindstrand att lägga ner förundersökningen.
Amerikanska myndigheter begärde Kassir utlämnad, men det var först när han under hösten 2005 var på väg till Beirut som USA kunde lägga vantarna på honom.
Kassir greps av FBI-agenter vid en mellanlandning i Prag. I september 2007 utlämnades han av Tjeckien till USA.
Enligt den svenska medborgarrättsrörelsen Charta 2008 kan Kassir under flygtransporten till USA ha blivit utsatt för kränkande behandling. Och Gösta Hultén, talesperson för Charta 2008, anser att Kassir även på andra sätt kan ha utsatts för rättsövergrepp:
– Vi försöker bevaka det som vi tycker är konstigt i det så kallade kriget mot terrorismen. En del av anklagelserna mot Kassir har ju redan prövats i Sverige och lagts ner. Nu prövas i princip samma anklagelser i New York. Det är anmärkningsvärt, säger han.
Dessutom är Gösta Hultén kritisk till att ett europeiskt land lämnat ut en anklagad person till ett land som fortfarande har dödsstraff. Och han ser det som märkligt att rättegången hålls vid en federal domstol i New York:
– Det är ett framsteg att USA prövar ett terroristfall rättsligt. Men att juryn kommer från New York, en stad som är så hårt präglad av terrordåd, är ju negativt för den anklagade. Det brott han anklagas för ska ju ha begåtts i Oregon, säger Gösta Hultén.
Rättegången startar i morgon klockan 10 amerikansk tid. Usama Kassir riskerar att dömas till livstids fängelse.
Gå till toppen