Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kungens hund fick inte heta Ali

Historien om hur kungen döpte om sin hund från Ali till Charlie är nästan för osannolik för att vara sann.

Ändå är den ingen skröna, om man får tro kungens tidigare kanslichef Jan Mårtensson.

Det var i slutet av 60-talet, kungen hade ännu inte träffat Silvia och firade jul i Villa Beylon i Ulrikedals slottspark hos prinsessan Christina. Carl XVI Gustaf gick ut en runda med sin labrador Ali. Hunden nosade upp en ung kinesisk fotomodell i en snödriva. Kvinnan var gäst på Ulrikedals slott och hade gått ut i en alldeles för tunn klänning och höll på att frysa ihjäl.


Kungen, som var välkänt svag för unga vackra damer, tog med sig den lättklädda flickan tillbaka till Villa Beylon. Det väckte en viss uppståndelse bland gästerna.


Händelsen uppmärksammades i utländska media. Från muslimskt håll påpekades det olämpliga i att döpa en hund till Ali. Ali hade varit en mycket nära släkting till profeten Muhammed. Kanslichefen Jan Mårtensson svarade att Ali var ett vanligt hundnamn i Sverige. Det gjorde inte saken bättre, tvärt om.


Svenska ambassaden i Pakistan skickade ett mycket oroligt telegram till UD. Ursinniga och förolämpade pakistanier höll på att samlas utanför byggnaden.


Kungen insåg raskt situationens allvar och hunden döptes om till Charlie, vilket löste konflikten. Historien berättas av kungens tidigare kanslichef Jan Mårtensson i dennes memoarbok "Att kyssa ett träd".
Gå till toppen