Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Hipphipp-komiker klara för "Spamalot"

När Monty Pythonmusikalen ”Spam-alot” får Sverigepremiär på Nöjesteatern i Malmö nästa höst står minst fyra populära skånska komiker på scenen.

Bild: Foto: Hussein el-alawi
Det blir lundensiskt så det förslår i rollistan när Monty Pythons musikal ”Spam­alot” får Sverigepremiär på Nöjesteatern i Malmö nästa höst. Fyra av de åtta huvudrollerna är nu klara. Johan Wester och Anders Jansson från Hipphipp spelar rollerna som Kung Arthur respektive Sir Bedevere, komikern Johan Glans gör Sir Robin och Adde Malmberg tar sig an Sir Lancelot.
– Jag såg ”Spamalot” i London 2007, långt innan det här kom på tal. Det här känns jättekul, jag tillhör generationen som växte upp med Monty Python och jag gillar den där absurda men ändå intellektuella humorn, säger Johan Wester.
Vem som ska göra ”Lady of the Lake”, som svenskan Nina Söderquist gjorde i London, är inte klart. Tio tänkbara skådespelare är kallade till audition i slutet av maj.
”Spamalot”, som bygger på filmen ”Monty Pythons galna värld”, spelades i Londons West End i nästan tre år. Den har nyligen haft premiär i Barcelona och under våren sätts den upp i Tyskland.
Uppsättningen på Nöjesteatern i Malmö har inte premiär förrän 24 september nästa år men biljetterna släpps redan i dag, ett och ett halvt år i förväg.
– Det finns redan en efterfrågan och när det nu kommer i tidningen kommer intresset att öka. Jag tror att det finns många Monty Pythonfans som absolut vill ha biljetter till premiären, förklarar producenten Julius Malmström.
Till premiären, eller i alla fall någon av föreställningarna i Malmö, hoppas han att Monty Pythongänget kommer. En av dem – Eric Idle, som tillsammans med John Du Prez gjort musiken – dyker sannolikt upp.
”Spamalot” blir en påkostad uppsättning med massor av kostymer och stor scenografi som bland annat kräver en ombyggnad av scenen på Nöjesteatern. Översättningen är gjord av Hugo Carlsson och Adde Malmberg och regissör blir Anders Albien.
– Det är ju Monty Pythons humor i botten men det är viktigt att betona att detta också är en musikal med bra musik, kärlek och mycket känslor, säger Anders Albien.
Sian Playsted, som tidigare arbetat med ”Grease” och ”Cats” på Nöjesteatern, ska göra koreografin men också själv medverka i ensemblen. Och kapellmästaren Björn Claesson, också han med vana från tidigare produktioner på Nöjesteatern, ska leda en tiomannaorkester.
”Spamalot” spelas på Nöjesteatern under hösten 2010 och vintern 2011 och sedan är det tänkt att den ska vidare till Stockholm och Göteborg.
Gå till toppen