Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre besökare väntas till Roskilde

Finanskrisen slår mot Roskildefestivalen och arrangörerna väntar färre antal besökare från Sverige och Island i år.

De stora publikdragande namnen uteblir och de band som kommer vill ha bättre betalt när cd-försäljningen går ner, enligt tidningen Politiken.
En biljett till festivalen kostar nu 2 600 svenska kronor. Därtill kommer kostnader för mat och boende.
– Det är mycket pengar och vi riskerar helt klart att tappa besökare från Sverige och Island som har drabbats hårt av finanskrisen. Från de båda länderna brukar det komma omkring 12 000 besökare, säger festivalens direktör Henrik Rasmussen, till tidningen.
Redan i fjor kom färre besökare till festivalen, siffrorna sjönk från omkring 75 000 åren dessförinnan till 68 000. I år räknar arrangörerna med som mest 65 000 festivalbesökare.
Om några veckor beslutas också om det ska bli gratis resor från Sverige till ­festivalen, förhandlingar med buss- och tågbolag pågår.
Varken Bruce Springsteen, AC/DC, Madonna eller Depeche Mode spelar på festivalen utan uppträder på andra scener i Danmark under sommaren.
– Vi hade gärna velat kunna presentera några av dessa namn men de har sagt nej eller har varit för dyra, säger Rikke Øxner, musikansvarig på festivalen.
Nick Cave and the Bad Seeds kommer till festivalen liksom Coldplay, Glasvegas, Ulf Lundell, Jenny Wilson, Lucinda Williams, Grace Jones, punklegenderna i Social Distortion och det danska comebackbandet Malk De Koij.
Årets festival pågår 2–5 juli.
Läs Politikens artiken (på danska) här.
Gå till toppen