Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Edens lustgård torkar ut

I södra Irak, på platsen för den bibliska Edens lustgård, råder svår torka sedan två år. Den hotar en unik artrikedom.

Våtmarkerna får vatten från floderna Eufrat och Tigris. Tack vare regelbundna översvämningar har jorden varit bördig och platsen blev tidigt i människans historia hem för avancerade jordbrukssamhällen.
Under kriget mot Iran beskyllde Saddam Hussein de mestadels shiitiska invånarna för illojalalitet. Efter det shiitiska upproret som följde på Kuwaitkriget år 1991 bestraffade han dem genom att bygga ett omfattande nätverk av dammar som ledde undan vattnet och torkade ut markerna.
År 2003 fanns bara en tiondel av våtmarkerna kvar. FN anslog 11 miljoner dollar till ett räddningsprojekt och för tre år sedan hade över hälften av det ursprungliga området översvämmats igen.
Men torkan de två senaste året har gjort att flödena i Eufrat och Tigris sjunkit. Den irakiska regeringen och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO har satt av ytterligare 47 miljoner dollar. Pengarna ska bland annat gå till att odla fisk som kan leva under de nya förhållandena.
Gå till toppen