Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU-nej till att stoppa fildelare

Fildelare ska inte kunna stängas av från internet utan rättslig prövning. Det slog EU-parlamentets ansvariga utskott fast på tisdagskvällen. Men än är inte sista ordet sagt.

– Jag är mycket lättad, mycket glad, säger EU-parlamentariker Lena Ek (C) efter omröstningen i industriutskottet.
När hela EU-parlamentet ska rösta om det omfattande och komplicerade telekompaketet i början av maj kommer skrivningar om att internetanvändare inte ska kunna stängas av från internet utan rättslig prövning att finnas med i lagförslaget. Något som flera svenska EU-parlamentariker har varit pådrivande för att få igenom.
Regeringarna i EU:s medlemsländer vill dock inte blanda in användarrättigheter i paketet och denna ”detalj” i metervis av lagtext har därför orsakat konflikt.
– Det handlar om rätten till en rättvis rättegång, om tillgång till viktiga samhällsfunktioner och om yttrandefrihet, säger Lena Ek.
Hon är beredd att fälla hela telekompaketet om det i slutändan skulle visa sig att användarrättigheterna vattnas ur. Det skulle vara ett bakslag för dem som hoppas på att den nya lagstiftningen ska öka konkurrensen på telekom- och bredbandsmarknaden och stärka konsumenternas rätt.
I höstas stoppade parlamentet ett franskt förslag, som innebar att det skulle räcka att bryta mot upphovsrättsreglerna tre gånger för att stängas av från internet, till exempel genom att ladda upp film och musik.
Det förslaget är nu på väg att bli fransk lag, men stoppades snöpligt i en omröstning före påsk. Allt för många av president Nicolas Sarkozys partikamrater var på påsklov så motståndarsidan var plötsligt i majoritet.
Sarkozy sägs dock vara mycket angelägen om att få igenom sin nya fildelningslag.
Eva-Britt Svensson (V), som fick in användarvänliga ändringar då parlamentet röstade i höstas, är missnöjd med hur förslaget nu ser ut. Hon arbetar därför på att få parlamentet med sig på förbättringar till slutomröstningen i maj.
Telekompaketet innehåller dock mycket mer än den kontroversiella internetartikeln. Till exempel ska det bli lättare att jämföra priser, bli snabbare att byta operatör och tillgången till nätet ska bli lika för alla operatörer.

Gå till toppen