Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åklagaren räknar med kronvittne

Ett kronvittne som redan dömts för terrorism kan få en nyckelroll i åtalet mot den svenske medborgaren Usama Kassir. Uppgifter som fäller Kassir kan sannolikt bidra till lindrigare straff för vittnet.

NEW YORK. Rättegången mot den 43-årige svensken Usama Kassir, som hålls i en federal domstol på nedre Manhattan i New York, har fått en trög start. Arbetet med att utse en jury har varit tids­ödande och har pågått mer än en vecka. Domaren John F Keenan planerar nu ett uppehåll från onsdag och resten av veckan. Åklagarnas kronvittne väntas därmed inte höras förrän efter att förhandlingarna återupptagits nästa vecka.
USA-medborgaren James Ujaama, som hette Thompson i efternamn innan han konverterade till islam, dömdes för terrorbrott 2003 då han anklagades för att ha bistått talibanerna i Afghanistan. Han ingick då en uppgörelse som begränsade fängelsestraffet till två år i utbyte mot samarbete i grövre terrormål.
Men för att undvika utlovade vittnesmål mot andra misstänkta terrorister inklusive Usama Kassir flydde Ujaama 2006 till Belize med hjälp av ett falskt pass. När han senare greps och utlämnades till USA anklagades han för att ha brutit det tidigare avtalet med domstolen och åtalades på nytt för olika terrorbrott.
Ujaama ska sedan ha ingått en ny uppgörelse som möjligen kan bidra till lindring av ett betydligt längre fängelsestraff. Exakt vilka villkor som gäller är oklart. Information i ärendet hemligstämplades när Ujaama i augusti 2007 erkände sig skyldig till flera terrorbrott, inklusive försök att bygga upp ett träningsläger för islamistiska terrorister i Bly i Oregon.
Det utpekade terrorlägret i Oregon har utgjort en av huvudpunkterna i anklagelserna mot Usama Kassir. Åklagarna har tidigare hävdat att Kassir ingick i en sammansvärjning som planerade lägret och använde termen jihad i sagd mening att med våld och väpnad aggression försvara islam mot dess fiender. Syftet med Oregonlägret var, enligt åklagarsidan, att bedriva en militärliknande utbildning för muslimer som var beredda att åka till Afghanistan för att fullfölja ett löfte om jihad.
Totalt tolv åtalspunkter riktas mot Kassir. Flera kan ge livstids fängelse.
Gå till toppen