Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Expert på juridiska sjöfartsfrågor

Förre generalkonsuln Henry Leo, 80 år,Trelleborg, har som tidigare meddelats avlidit. 2002 gav han ut sina memoarer med titeln "Inte bara kristallkronor".

Hans närmaste är hustrun Ingegerd, barnen Dufa, Ingrid, Peter och John med familjer.
Henry Leo växte upp i Trelleborg. Han anställdes i utrikesdepartementet 1950 och fick redan samma år tjänstgöra i Teheran. Därefter vid i huvudsak konsulat och generalkonsulat i Rouen, Gdansk, San Francisco, Antwerpen, Houston, Marseille, New York, Las Palmas och London samt slutligen som generalkonsul i Malaga. Åren 1983-86 tjänstgjorde han vid UD i Stockholm.
Henry Leo var en av utrikesrepresentationens främsta experter på konsulära ärenden och juridiska sjöfartsfrågor. Många är de rederier, fartygsbesättningar och andra som under Henry Leos yrkesverksamma liv kom i kontakt med honom. För dem var han en kunnig och professionell tjänsteman.
Vid sin pensionering flyttade Henry Leo till Trelleborg. Han engagerade sig snabbt i lokalpolitiken i Trelleborg där han representerade Moderaterna. Henry Leo var en god skribent och en stor TFF - entusiast. Regelbundet skrev han i magasinet Svensk Fotboll.
År 2002 gav Henry Leo ut sina memoarer i en bok med titeln "Inte bara kristallkronor". Med underfundig humor och skarpsinniga observationer gav han en fascinerande och medryckande skildring från olika utlandsposter
Många är också de trelleborgare som i Trelleborgs Allehanda läst Henry Leos krönikor. Han fick senare också en egen spalt som publicerades månatligen. Hans oftast politiska ämnen var välformulerade och rättframma baserade på livslång erfarenhet.
Henry Leo var mycket uppskattad av sina vänner. Han var en stor sällskapsmänniska. Man hade alltid trevligt i hans sällskap. Han berättade ofta på ett trollbindande och medryckande sätt glada historier blandat med dråpliga minnen. Vi är många som redan saknar honom, en fin person av den gamla stammen har gått bort. Våra varma tankar går nu till hans Ingegerd.
För vännerna
Peter Ahlgren
Alf Ros
Per Ström
Gå till toppen