Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Drömde om en karriär som diplomat

Alice Teodorescu har alltid varit ambitiös och målmedveten men juridikstudierna började med missad tenta.

Alice Teodorescu har startat ett nätverk för unga kvinnor i karriären som hellre pratar om knep vid löneförhandlingar istället för relationer.Bild: Foto: Privat
– Hos mig fanns ingen tvekan om vad jag ville göra, så det var ingen mening med att dra ut på det. Jag visste vad jag ville, säger Alice Teodorescu om sin utbildningsplan, som låg klar redan när hon var liten tjej och gick på Gunnesboskolan i Lund.
Hon ville bli diplomat och den drömmen berättade hon om när hon valdes till Lunds lucia 2001 och intervjuades i Sydsvenskan.
Fast nu har innehållet i drömmen ändrats något. Hon blev färdig jurist förra våren och praktiserade i höstas på Svenskt Näringslivs Brysselkontor. I februari började hon arbeta för organisationen i Stockholm. Jobbtiteln är kommunikationsstrateg.
– Jag jobbar med kommunikation med fokus på EU och med arbetsrättsliga frågor, eftersom jag har en EU-profil i min utbildning. Det är extra spännande nu eftersom Sveriges tar över ordförandeskapet i sommar.
Så för tillfället är Alice Teodorescu lobbyist med uppgift att påverka, och hon är direkt beredd att försvara sitt jobb.
– Tråkigt nog har lobbyist fått en negativ klang i Sverige. Vi är med och ger beslutsfattarna underlag. Jag tycker det är bra om fler är med och påverkar.
Hon är intresserad av retorik, har gått Stureakademin, tankesmedjan Timbros utbildningsprogram om idélära och opinionsbildning, och hon har, lagom till valet till Europaparlamentet i juni, blivit medlem i Moderaterna.
Dessutom tar hon avstånd från alla sorters ismer, inte minst feminismen, och erkänner utan omsvep att hon har åttio par skor och älskar att gå i högklackat.
– Jag får bättre självförtroende när jag har höga klackar.
Så visst låter det som om Alice Teodorescu tar sig fram i en nästan övermänsklig fart. Därför lugnar vi ner tempot en stund och går tillbaka i tiden. Tillbaka till Bukarest i Rumänien. Där föddes Alice 1984 och hon kom till Sverige med sin mamma och sin syster 1989, strax innan muren föll.
På gymnasiet gick hon på samhällsprogrammet på Katedralskolan, var ordförande i elevrådet och jobbade sedan i affär och som lärarvikarie i ett halvår innan hon började läsa juridik.
– Jag har alltid varit duktig i skolan. Ambitiös och målmedveten. Och lillgammal.
Ni hör tydligt hur duktighetsfällan rasslar i bakgrunden. Men även den har Alice Teodorescu en plan för att mota bort. Nyligen startade hon ett nätverk för unga karriärkvinnor.
– Jag började för en månad sen och jag har fått ett fantastiskt gensvar.
– Jag vill att de här tjejerna ska bli medvetna om riskerna som finns med att hamna i ett omöjligt livspusslande så att de inte bränner ut sig. Men vi är ingen offerklubb.
Vid träffarna är det tänkt att de ska prata knep vid löneförhandlingar istället för relationer och pojkvänner.
– Vi kvinnor är dåliga på att lyfta varandra och att inspirera varandra. Tanken med nätverket är att vi ska hjälpa varandra till ett bättre självförtroende.
Och trots all energi Alice Teodorescu lagt ner på utbildning och jobb så vill hon inte välja bort familjeliv och tid med sina framtida barn.
– Karriären är viktig men den är inte allt. Barn skaffar man inte för att andra ska ta hand om dem och för att ha en bild på dem på skrivbordet.
– Man kan inte få allt samtidigt. Man måste kompromissa och prioritera. Det viktigaste är att alla parter får en meningsfull tillvaro.
Men allt har inte bara rullat på utan motgångar. Juridikstudierna började med att Alice Teodorescu missade första tentan.
– Det var en enorm chock och mitt självförtroende fick sig en rejäl törn. Jag var bara nitton år och misslyckades, men jag reste mig och efter det kuggade jag ingen mer tenta.
Du blir 25 år idag. Vad önskar du dig i present?
– Jag ger mig själv en Georg Jensen-klocka. Jag har sett att många framgångsrika kvinnor har en Vivianna-klocka och jag har länge velat ha en sådan.

Alice Teodorescu

Gör: Jurist och arbetar som kommunikationsstrateg med ansvar för EU-frågor vid Svenskt Näringsliv i Stockholm
Bor: Hyr en lägenhet på Östermalm i Stockholm
Familj: Mamma Anda, systern Ina och mormor Catarina bor alla i Lund
Intressen: Har börjat dansa klassisk balett igen efter ett långt uppehåll. Läser och skriver, gärna noveller. Samlar på skor, helst högklackade, och har runt 80 par
Aktuell: Fyller 25 år den 2 maj
Firar: Med att gå på rokokobal i Universitetshuset i Lund idag. Har också en fest för kompisarna i Stockholm i nästa vecka
Gå till toppen