Malmö

Gratis kultur

Kultur bra för hälsan. Överallt i Malmö går det att hitta gratis upplevelser. Att bli provpublik eller jobba i garderoben är sätt att slippa betala. Operabiljetter föreställningsdagen är billigt. Här är några vardagstips, när Sommarscen inte dragit igång och det är långt till Malmöfestivalen.(Skriva ut? Guiden finns som pdf längst ner)

Bild: Foto: Emma Larsson
MALMÖ. Det är gratis lunchkonsert i Caroli kyrka. Sex gitarrister, en sångerska och en pianist underhåller drygt 40 åhörare. – Fler borde ta chansen. Kyrkan kunde vara full, tycker Gunnel Skarin i publiken.
Liksom många andra Sydsvenskan talar med brukar hon gå på lunchkonsert varje torsdag. – Jag blir glad av det och de är otroligt duktiga, säger hon om de unga musikerna från Musikhögskolan.
Gitarrkonserten är både njutbar och proffsig. Varma applåder när en av deltagarna avslutat ett stycke han ändå inte helt lyckats med är ett tecken på det tydliga stöd musikerna har från sin publik.
Men finns det missnöje med programmet väljer många att resa sig och gå. Det hände när väl avantgardistiska inslag doldes under rubriken ”jazz” vid ett tidigare tillfälle. Det är fri entré till de flesta av de cirka 200 konserter musikhögskolans ger varje år. – Det är jättenyttigt för oss, säger gitarristen David Johnson om att möta publiken.
Han framförde flest nummer under lunchkonserten och ser den som en möjlighet att väcka intresse för klassisk gitarr hos en bredare publik. Vilken roll spelar det att inträdet är gratis? – Det är härligt när man är gammal pensionär, säger Karin Lundquist. – Vänner vill möta mig på Debaser, men jag kan inte gå för jag har inga pengar. Om jag inte hade kunnat njuta av den här gratiskonserten, hade jag suttit ensam hemma med min gitarr, säger skotska Lucy Brown, som studerar vid Lunds universitet.
Vad betyder lunchkonserten?– Mycket. Man glömmer krämpor och bekymmer när man får höra underbar musik, säger Karin Lundquist. – Man får ett inre lugn, säger Kerstin Hansson, som fixat för att kunna lämna affären hon jobbar i på Caroli city för att kunna gå iväg och lyssna på musiken.

HÄR FINNS BILLIG/GRATIS KULTUR

MUSIK
Malmö Opera
Gratis: Anmäl dig som provpublik till Operaverkstan (mest dagtid vardagar).
Malmö opera och Operaverkstaden arrangerar gratis temakvällar med framträdande och föreläsning.
Billigt: Begränsat antal 95-kronorsbiljetter säljs alltid föreställningsdagen (mindre än en tredjedel av lägsta ordinarie pris). Kammarkonserter i foajén 100 kronor.
Evenemangstips: 95-kronorsbiljetter säljs till Offenbachs operett ”Pariserliv” söndag den 3 maj kl 18.
Malmö Konserthus
Gratis: Öppna genrep.
Billigt: fyra-fem kammarkonserter per säsong kostar 100 kronor (jämför med 220 normalbiljet till konserter eller 270 större produktioner).
Evenemangstips: gratis genrep 14 maj kl 12.00 av kvällens konsert ”Nordisk försommar” med Malmö Symfoniorkester, Thomas Söndergaard, dirigent och Pekka Kuusisto, violin.
Malmö Konstmuseum
Billigt: Kammarmusik i Skoovgaardsalen kostar entréavgift till museet.
Evenemangstips: 3 maj kl 14 Barockensemblen spelar Händel och Telemann, 40 kr.
Malmö musikhögskola
Gratis: De flesta av musikhögskolans konserter är gratis. Under våren är de många, eftersom studeranden ska hålla examenskonserter. Hör studenterna i Caroli kyrka, Rådhuset, Rosenbergssalen och Lilla salen på Musikhögskolan och andra lokaler i Malmö.
Evenemangstips: 5 maj kl 19, Klarinettafton med musikhögskolans klarinettister med gäster i samarbete med kompositionsklassen (bland annat två uruppföranden) i Rosenbergssalen (fri entré).
Kyrkor
Gratis: Titta i predikoturerna som publiceras lördagar i Sydvenskan. Där anges såväl musik och körsång till kyrkliga evenemang, som regelrätta konserter.
Evenemangstips: Felix Mendelssohn 200 år, kör- och orgelkonsert, kl 15 söndagen den 17 maj i Johanneskyrkan (fri entré).
Jazz i Malmö
Gratis: Jazzföreningen delar ut frikort för hela året får den som hjälper till vid tre konserter (garderoben, kassan, dela ut program, riva biljetter, sälja dryck.) Konsertställen Victoriateatern, Babel och Palladium, 50-tal konserter och arrangemang om året.
Evenemangstips: gratis entré för alla är det på Victoriateatern den 6 maj kl 19.30 när jazzmusiker från Skurups folkhögskola ger elevkonsert.
Krogmusik med jam
Gratis: Lyssna (och spela själv !) när olika krogar har framträdanden med efterföljande jam-sessions. Upplevelsen kostar vad du väljer att dricka (eller äta) och i vissa fall garderobsavgift.
Evenemangstips: Exempelvis har Pickwick Pub bluesrock med efterföljande jam varje måndagkväll, Forum folk arrangerar Klubb Rålåt med folkmusikjam på Nya Tröls varje onsdag. Improvisationsklubben På Jam vill stimulera framför allt kvinnliga musiker att kliva upp på scenen på krogen På Besök varannan onsdag efter inledande minikonsert. Tradjazz och jamsession sista torsdagen i varje månad är det på Mattssons musikpub.
Slottsträdgården
Gratis: Alltid fri entré.
Evenemangstips: Premiär lördag 2 maj kl 14 med Fredrik Kronkvist Quartet med försommarjazz.
TEATER
Malmö stadsteater
Gratis: Anmäl dig som provpublik (mest dagtid vardagar ibland även kvällstid och lördagar) och upplev repetitioner (hela eller delar av föreställningen med eller utan kostym).
Reading live av Malmödramatikers aldrig uppförda verk är ett gratisarrangemang som återkommer till hösten.
Öppen repetition lördag ett par veckor innan premiär återkommer också i höst. Under en timme visas en eller ett par scener. Regissören berättar.
Billigt: Bli teaterombud och få två genrepsbiljetter alternativt en fribiljett veckan efter premiär på alla uppsättningar utom gästspel.
Teaterombud går det att bli efter att ha köpt biljetter för tio till en föreställning med grupprabatt.
Evenemangstips: 9 maj kl 14.00 är det ”Harald gör vad ni vill” för 60 kr. Hipps Bakficka, Harald Leander och pianisten Hans-Inge Magnusson uppträder på publikens beställning.
Teaterhögskolan
Gratis: Allaföreställningar utom avgångselevernas är gratis, men annonseras inte ut. Ta kontakt själv för att se teater i skolans lokaler. Ett annat sätt är att anmäla sig som provpublik.
Billigt: Biljetter till avgångselevernas föreställning (se nedan).
Evenemangstips: Ionescos ”Dödens triumf” måndag 4 maj kl 19 på Bryggeriteatern, 30 kronor.
DANS
Skånes Dansteater
Gratis: En eller två öppna repetitioner är gratis för publik inför varje premiär. (Nästa gång till hösten).
Dansstationen
Gratis: Öppna genrep en till två gånger om året.
Billigt: Gå på Plattform (flera kortare koreografier) en gång och få inträde och stödmedlemsskap i ett år för 100 kronor. Innebär gratis inträde till övriga Plattforms-program och rabatt till föreställningar.
Evenemangstips: Colours (morgondagens dansstjärnor från Dansakademi Öresund, Dansstudion No 1 och Cybergymnasiet) 16 maj kl 15 och kl 19, samt 17 maj kl 14 och 18 på Palldium. Vuxen 100 kronor, under 12 år 80 kronor.
Malmö Folkets Park
Gratis: Dansutlärning 45 minuter före konserter på Barnens scen i Folkets park.
Evenemangstips: 9 majkl 19-19.45 vals (efterföljande konsert med Alla Fagra kostar 100 kronor för icke-medlemmar).
KONST/FOTO/DESIGN
Gratis: Malmö konsthalls utställningar.
Ett stort antal privata och föreningsdrivna gallerier.
Konsthögskolans gallerier KHM och KHM 2.
Form Design Center vid Lilla Torg är centrum för design i Skåneregionen.
Formaregruppen visar konsthantverk.
Billigt: Malmö konstmuseum entré vuxen 40 kronor, för 200 kronor går stödmedlemmar in gratis ett helt år. (Gallerinatten och Jul på Slottet – gratis entré för alla).
Evenemangstips: Konsthögskolan har öppen föreläsning 6 maj kl 10: Amy Sillman (New York/Berlin) om sitt måleri.
LITTERATUR
Loftet
Gratis: Fri entré för det mesta till Litteraturens hus på Hedmanska Gården. Drivs av Författarcentrum Syd med stöd av Malmö stad.
Evenemangstips: 1 maj/5 juni kl 19 Klubb ONT. Performance med Teater ONT. Gästspel av musiker och poeter.
MULTIKULTUR
Inkonst
Gratis: För teaterintresserade: Engagera dig som publikvärd (dela ut program/riva biljetter) och gå gratis på föreställningar. Eller ta ansvar för att sätta upp affischer på exempelvis en utbildning. Eller boka tio biljetter och gå själv in gratis.
Billigt: Exempelvis litteraturklubben Stanza, 40 kronor. Skambyrån, läsning ur dagboken, 50 kronor. Doc Lounge, dokumentärfilmsklubb, 60 kronor. Gatans röst, evenemang för ungdomar under 18, 20 kronor.
Evenemangstips: 3 maj kl 19, Classic Lounge med stråkkvartetten Con Fuoco och DJ, 50 kronor.
Malmö Stadsbibliotek
Gratis: Låna böcker, ljudböcker och talböcker, eller musik på cd och dvd. Författarbesök, föreläsningar filmvisningar och konserter.
Billigt: Låna film på dvd – 20 kronor två dygn.
Evenemangstips: Konsert (se Malmö kulturskola).
Heleneholmsskolan
Gratis: Många konserter den närmaste tiden i skolans aula, Palladium, Folkets park, Malmö rådhus och Matteuskyrkan. Ger dansföreställningar på Palladium och i egna aulan. Flera teaterföreställningar under året.
Evenemangstips: 4 maj kl 19, sångafton Palladium, fri entré.
Malmö kulturskola
Gratis: Musik, teater och dansföreställningar, samt konstutställningar oftast i Mazettihuset (se Malmö stads hemsida).
Billigt: Föreställningar på Palladium 40 kronor.
Evenemangstips: 13 maj kl 17.30. Gratiskonsert i Röda rummet på Stadsbiblioteket, Malmö Kulturskolas unga stråkorkester Syrsorna, elever på saxofon, klarinett, tvärflöjt, fiol och piano.

200 konserter om året

Musikhögskolan ger drygt 200 konserter per läsår (september till och med första veckan i juni).
Gå till toppen