Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den ena sidan av den Andre

"Mellanösternkonflikten landar här och nu, i Malmö, och ger avtryck". Pernilla Ouis läser om Israel-Palestina och judehatet i Judisk Krönika.

Det finns vissa debatter där det är extremt svårt att tala med en nyanserad röst. Israel-Palestina-konflikten är en sådan. Hur försiktigt man än uttalar sig tolkas det som ett helhjärtat stöd för ”den andra sidan” – den felaktiga sidan. Å ena sidan sympatiserar jag med kritiken mot Israels övervåld i Gaza. Å andra sidan begriper jag den rädsla många judar känner i vårt land inför det judehat som synliggjorts i debatten, ett hat som diskuteras i nya numret av Judisk Krönika i ett Malmöperspektiv.
Å ena sidan är det angeläget att belysa hur antisemitism manifesterats framförallt bland araber i Malmö. Å andra sidan är det lika angeläget att förstå varför antisemitism vinner sympatier inom just denna grupp. Varför jämför de Förintelsen med kriget i Gaza? Jämförelsen avvisas – på goda grunder – av Judisk Krönika, men tidskriften lämnar inte mycket utrymme för analys kring varför jämförelsen vinner trovärdighet i den arabiska gruppen. ”Judehat” som enda orsak är en för enkel förklaringsmodell.
Å ena sidan är inte all kritik mot islam uttryck för islamofobi eller hat mot muslimer. Å andra sidan är inte all kritik av Israel uttryck för antisemitism eller hat mot judar. Vi borde hitta ett språkbruk som gör det möjligt för oss att kritisera ideologier, våld och maktutövning, utan att för den skull likställa kritiken med rasism eller hat mot en folkgrupp. Denna diskursiva problematik genomsyrar all debatt i konflikten.
På båda sidor finns hatet mot ”den Andre” – vare sig det är araben eller juden – och radikal, våldsbejakande religiös fundamentalism. Konflikten landar här och nu, i Malmö, och ger avtryck. En nyanserad debatt där båda sidors perspektiv blir synliga är en svår balansakt. Judisk Krönika uppmärksammar den ena sidans perspektiv, som uppmanar till handling mot ”kalla vindar över Malmö” – titeln på en av numrets läsvärda artiklar.
Pernilla Ouis, biträdande lektor och forskare på Malmö högskola
Gå till toppen