Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Fångarnas ängel" är död

Publicisten Birgitta Wolf von Rosen, 97 år, Murnau, Tyskland har avlidit i sitt hem. Hon blev tidigt känd för sin humanitära insats för politiskt förföljda fångar under den nazistiska regimen.

1969 grundade Birgitta Wolf von Rosen den ideella organisationen Nothilfe.Bild: Foto: D W Leitner
Herman Göring var gift med Karin von Rosen som var Birgitta Wolfs moster, något som hon inte tvekade att utnyttja för att påverka de orättfärdiga besluten.
Efter kriget tog hon fortlöpande hand om och hjälpte unga straffångar i ett stort antal fängelser. 1969 grundade hon den ideella organisationen Nothilfe och var med och bildade riksförbundet för humanisering av kriminalvården i Sverige. Birgitta Wolf blev internationellt känd som "Fångarnas ängel" eller " Den röda grevinnan" och deltog också i kampen mot onödiga tvångsomhändertagande av barn bland annat genom boken "Fallet Alexander- ett beslagtaget barn" 1986.
Hon var född von Rosen, dotter till greve von Rosen, på Rockelstad slott i Helgesta socken och syster till Carl-Gustaf von Rosen som blev bekant för sina humanitära flyginsatser i Biafra och Etiopien.
Birgitta Wolf von Rosen hade både tyskt och svenskt medborgarskap. I sitt första äktenskap med den tyske köpmannen Albert Nestler fick hon en son och tre döttrar, varav en dotter är avliden, och i sitt andra, upplösta äktenskap med tyske konstnären Julius Wolf fick hon en son.
Gå till toppen