Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Niklas Orrenius: Färöarna skrattar åt Sverigedemokraterna

Haraldur hette en man. Han var en riktig karl från Färöarna, en äkta gammaldags färing. Tyvärr satt han fast i det fjolliga och mjäkiga Köpenhamn. Hans fru vägrade flytta tillbaka till det vindpinade öriket.
För att manifestera sin nationalism åt Haraldur bara torkad torsk, valspäck och torkat fårkött. Han bar färöisk ulltröja och traditionella byxor. Slidkniven hängde alltid vid hans sida.
I somras gick Haraldurs stora dröm i uppfyllelse. Han fick hålla tal till Färöarnas ära under Olavsvakan, Färöarnas nationaldag. Inför en jublande folkmassa ropade han saker som ”Fosterlandet är allt!”
I publiken fanns sex svenska Sverigedemokrater, bland dem partisekreteraren Björn Söder, presschefen Mattias Karlsson och ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist.
När de kom hem skrev de en hänförd artikel om Färöarna i partitidningen SD-Kuriren. Haraldurs tal beskrevs som ”det mäktigaste intrycket på hela resan, åtminstone ur strikt politisk synvinkel”.
Igår, tisdag, toppade Sverigedemokraternas kärlek till Haraldur förstasidan i Färöarnas största tidning, Dimmalætting. Rubriken på insidan: ”Haraldur hjälte för svenska nationalister.”
Färingarna skrattar. Hur kan Sverige-demokraterna ha missat att Haraldur är en satir?
Den perukförsedde Haraldur är skapad av komikern Sjúrdur Skaale, och är känd från ett sketchprogram i färöisk tv. Skaale är även vänsterpolitiker – motsvarande socialdemokraterna – och sitter i Färöarnas parlament Lagtinget.
”Med figuren Haraldur driver jag med precis det slags övernationalistiska personer som finns i Sverigedemokraterna. Det är tragiskt och komiskt att de tog honom på allvar”, säger Sjúrdur Skaale.
De turistande Sverigedemokraterna hade före talet hört att Haraldur var ”en lokal komiker”.
Det gjorde dem nervösa, skriver de i SD-Kuriren:
”Svårt skadade av det mångkulturella Sverige och den självhatiska och hånfulla stämning som råder i det offentliga rummet när Sverige och svensk stolthet avhandlas, så blev vi reflexmässigt oroliga att kombinationen komiker-nationaldagstalare inte skulle bjuda på någon vidare inspirerande upplevelse. Ack vad vi misstog oss.”
Med djup rörelse citerar SD-reportaget långa översatta stycken ur Haraldurs skämttal, som:
”När jag vandrade i hagen häromdagen kunde jag inte låta bli att plocka upp en sten, som säkert varit där tusen år längre än jag. Jag kysste stenen, och den kysste mig tillbaka. Det var tydligt att den kände mig så mycket bättre än vad jag kände den.”
”Talet på Olavsvakan”, skriver SD-Kuriren, ”var ett kvitto på att vår redan positiva bild av Färöarna och av färingarna överträffades av verkligheten.”
Haraldurs skapare Sjúrdur Skaale håller med:
”Verkligheten överträffar dikten. Den är mer extrem. Det har Sverigedemokraterna visat genom att hylla Haraldur.”
Finns det färingar som Haraldur?
Ytterst få, säger Sjúrdur Skaale. Han skapade Haraldur efter att ha bott i Köpenhamn, där han var färöisk representant i Folketinget.
”Jag träffade en del färingar som var gifta med danskar, och längtade hem. De hade en idealbild av Färöarna, av en ren färöisk kultur. De drömde om ett land som inte fanns.”
SD:s presschef Mattias Karlsson - som skrev artikeln i SD-Kuriren - säger idag att han tyckte att Haraldurs ord om Färöarna var vackra. En färing översatte talet för de besökande Sverigedemokraterna, berättar Karlsson.
"Han verkade inte förstå att det var satir. Vi såg ingen anledning att tro att en politiker som är med i ett parti som kämpar för nationell självständighet skulle driva med nationalism på det sättet", säger Mattias Karlsson.
[Den här texten är från 2009 – läs mer aktuellt om SD här.]
Gå till toppen