Malmö

Nu finns Malmö stad i Second life

800 000 kronor i EU-bidrag möjliggjorde projektet.

MALMÖ. Självförtroendet var stärkt efter utmärkelsen som årets it-kommun 2005. Malmö stad hade stora planer. Kommunala tjänstemän skulle kunna arbeta på såväl medborgarkontoret i Malmö som den virtuella motsvarigheten i Second life. 800 000 kronor i EU-bidrag möjliggjorde projektet.
Nu, ett år och tre månader senare, har Malmö stad snickrat färdigt på sina tre öar. Malmömiljöer som Stadsbiblioteket, Västra hamnen och högskolan finns på plats. Men optimismen har dämpats.
– Malmö vill ligga i framkant vad det gäller it, men vi är medvetna om att Second Life kanske inte är den absoluta framkanten längre, säger Carina Nilsson (S), ordförande i e-beredningen.
Second life utpekades för några år sedan som den stora globala mötesplatsen, med egen valuta, företag och egna medier. Men därefter har umgänget i Second Life utvecklats till en global, virtuell orgie. Linden Labs, företaget bakom världen, vill skärpa upp sexmoralen och meddelar att barnförbjuden verksamhet ska flyttas från fastlandet till en ny kontinent med start i juni.
I Sverige finns knappt 100 000 registrerade användare, men hur många av de som är aktiva och bor i Malmö är det ingen som vet.
Ett fyrtiotal dök upp vid invigningsfesten på Stadsbiblioteket. Hälften i form av avatarer i den virtuella världen. Där skålades det i champagne medan besökarna på det verkliga biblioteket fick hålla tillgodo med alkoholfri cider.
Projektledaren Grethe Lindhe på Malmö stad meddelar att de har släppt tanken på att bedriva kommunal service i Second life.
– Detta borde kanske ha lanserats för två år sedan. Men vi hoppas att det kan bli lyckat ändå. Målet nu är att skapa en ny mötesplats där lokala konstnärer och musiker i Malmö har chans att nå en internationell publik.
Malmö stad har fått skjuta till 300 000 kronor för att ro iland projektet.
I mars 2010 tar EU-bidraget slut. Då ska projektet utvärderas.
– Om det visar sig att få besöker platsen så kommer vi att lägga ner projektet, säger Grethe Lindhe.
Kommentarer om Malmö stad på Twitter:
http://search.twitter.com/search?q=malmö+stad

Second Life är en egen värld på nätet där användarna antar virtuella jag och interagerar med andra. Den skapas av användarna som i Second life representeras av en avatar, en figur som man bygger själv. Second life grundades 2003.

Gå till toppen