Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra fördelar med den nya tekniken

1.Hastigheten.
Dagens trådlösa standard har en toppfart på teoretiskt max 54 Mbit/s.
Men i praktiken är hastigheten betydligt lägre. Eftersom datatrafik skickas två vägar sker omedelbart en halvering av farten. Till detta kommer teknikförluster.
I verkligheten kan en ensam användare i ett trådlöst nätverk därmed som bäst nå hastigheter runt cirka 20 Mbit/s. Ska flera personer samsas på nätet halveras farten för varje ny användare. Den reella hastigheten riskerar alltså att hamna på en nivå där nätet känns trögt och segt.
Med standarden 802.11 n är maxhastigheten teoretiskt 300 Mbit/s. I praktiken hamnar du på 80–90 Mbit/s. Den stora fördelen är att den nya tekniken klarar flera användare bättre. En fart på 60–70 Mbit/s är rimlig när två jobbar samtidigt vid sina datorer. Och varje ny användare ger inte en halvering av hastigheten.
2. Räckvidden.
Ett trådlöst nätverk räcker i dag sällan mer än 30–40 meter. Den nya standarden kan klara trådlös trafik upp till 300 meter. Den förbättrade överföringen bygger på en teknik med flera antenner på både sändar- och mottagarsidan.
3. Stabiliteten.
Tidigare versioner av den trådlösa tekniken har byggt på överföring med hjälp av en antenn. Det kräver att informationen från routern till mottagaren skickas så rakt som möjligt för att ge en stark signal. Studsande signaler bromsar hastigheten och försvagar signalen.
Med fler antenner kan signalerna skickas i andra mönster och studsande signaler förstärker varandra istället för att som tidigare försämra överföringen. Med ännu fler antenner på routrar och mottagare skulle signalen förbättras ytterligare, men det skulle ge för dyra produkter för en konsumentmarknad.
4.Två frekvenser.
Den nya standarden innehåller två frekvensband. Det innebär att både frekvensen 2,4 Ghz, som utnyttjas av dagens trådlösa nätverk och frekvensen 5 Ghz används. Frekvensen 5 Ghz är mer skyddad mot störningar.
Med två frekvenser kan medlemmarna i ett hushåll dela upp banden mellan sig. En frekvens kan användas till surfning och e-post och en annan för att direktuppspela film och musik i hemmet. Den nya tekniken gör det också möjligt att prioritera datatrafik så att en användare släpps före andra om det blir trångt på frekvensen.
Gå till toppen