Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utan en tråd på nätet

En ny standard för trådlöst bredband är snart här. Drömmen om ett hem utan kablar i vartenda hörn kan snart bli sann.

– Det här kan bli det definitiva genombrottet för trådlös teknik i hemmet. Nu handlar det inte bara om att surfa trådlöst utan också om att utan kablar kunna direktuppspela musik, högupplöst film och dataspel i hemmet, säger Fredrik Wells, produktchef på företaget Dlink som tillverkar trådlös utrustning.
Den senaste tiden har Dlink, liksom konkurrenterna släppt ett antal produkter anpassade för den nya trådlösa standard som väntas klubbas senare i år.
Med hög överföringshastighet i ett stabilt nät ska kritiken mot den trådlösa tekniken röjas undan. Invändningar om dålig räckvidd, döda punkter och långsam överföring är enligt honom inte giltiga längre.
– Flaskhalsen i dag sitter framför allt i att hastigheten i mångas fasta uppkoppling är för låg.
Trådlös överföring av data har alltid varit förknippat med tekniska termer som lätt stöter bort teknik­ovana användare. Snacket om routrar, switchar, nätverks­kort och standarder med namn som 802.11g skapar en värld där många inte känner sig hemma. Framför allt om installationen av ett trådlöst nätverk samtidigt uppfattas som krånglig och orsakar mycket huvudbry. Kanske därför att instruktionerna bara varit på engelska.
– Vi är väl medvetna om de brister som funnits. Branschen har jobbat hårt med att förenkla hanteringen när ett nätverk ska installeras. Det ska inte vara svårare att få igång ett trådlöst nätverk än att sätta ihop en Ikeamöbel.
Stoppa in en cd-skiva i datorn, följ de enkla instruktionerna och på några minuter ska uppkopplingen vara klar. När Sydsvenskan provar fungerar det mycket riktigt precis så smärtfritt som Fredrik Wells beskrivit.
– Men uppstår det problem kan det snabbt bli besvärligt för den som inte är datorvan. Att överhuvudtaget veta om felet sitter i routern, i datorns programvara eller kanske hos internetleverantören är inte enkelt, säger Fredrik Wells.
Problemen uppstår oftast vid uppdateringar. Som är viktiga att göra för att utnyttja routern fullt ut. Krånglar det är Fredrik Wells främsta råd att återställa routerns fabriksinställningar genom att trycka på ”reset” och därefter göra om installationen.
– Det fungerar i nio fall av tio.
Vikten av att placera en router rätt i rummet för att få en stark och stabil signal har poängterats. Ett bekymmer som, enligt Fredrik Wells försvinner med den nya standarden.
– Men vill du vara på säkra sidan ska du ställa en kakburk framför routern. Signalerna förstärks när de kastas runt burken.
Gå till toppen