Resor

Ät och njut på Bornholm

Se och smaka på Bornholm!

Bild: Foto: Bo Ingvar Jönsson
Observera att många av aktiviteterna endast försiggår under sommarhalvåret. Många öppnar i mitten av maj, andra till påsk. Några få har helårsöppet.
Kolla den kulinariska kartan, som fås på många håll på ön (butiker, lokala turistkontor, etc) eller ring Velkomstcenter Bornholm +45 56 95 95 00.
Skafferiet
Börja med ett besök i Skafferiet i Gudhjem Mølle på Møllebakken 4 C.
Det är både butik, kafé och utställningslokal för allt det goda som produceras på ön. Där bjuds också ofta på smakprover.
Det ger en bra överblick innan man kör vidare på ön.
Se www.gudhjemmolle.dk
Restaurang Bryghuset
Mitt i Svaneke ligger en före detta köpmansgård, där man brygger öl efter egna recept. Och dessutom driver restaurang, där man serverar den berömda Bryggargrytan med stout och till dessert ölglass med valnötter i ölsirap!
Många kommer för ölets skull, till exempel Stærke Preben (6,9 %) och Sweet Mary, som gjordes till kronprins Frederiks och Marys bröllop (7,9 %).
Uppskattad är också den mörka portern Bornholmerbryg. Och vem vill inte prova Choko Stout med doft av choklad?
Man kan även köpa med öl hem.
Svaneke torv 5, Svaneke.
www.bryghuset-svaneke.dk

Vingården Lille Gadegaard
På Bornholms enda vingård kan man följa produktionen från druva till flaska. Från 1 maj är det rundvandringar i vingården kl 11 eller 12 varje dag med efterföljande provsmakning i bodegan. I gårdsbutiken kan man köpa till exempel mousserande svartvinbärsvin, rödvinslikör och andra egenhändigt producerade sorter.
Søndre Landevej 63, Pedersker vid Åkirkeby. www.lillegadegaard.dk
Hallegaards gårdsbutik
Kunderna vallfärdar till lantbrukaren Jörgen Christensen, som kallar sina rökta skinkor för Bornholms svar på parmaskinka.
Även korvarna är efterfrågade. Man kör långt på slingrande vägar innan man äntligen kommer fram till gården – där många andra gourmeter också har parkerat utanför butiken.
Aspevej 3, Østermarie.
www.hallegaard.dk
Kjærstrup chokolade
Mitt i den lilla byn Snogebæk kan alla gottegrisar få sitt lystmäte. Delikatesschoklad som hantverk görs hos chokladmakaren Peter Kjærstrup.
Hovedgaden 9, Snogebæk.
Boisenglass
På samma gata som Kjærstrup chokolade tillverkas den berömda Boisenglassen hos Boisens Is. Thorkil Boi­sen, som driver glassbutiken, är också ordförande i föreningen Regional Madkultur Bornholm.
Hovedgaden 4, Snogebæk.

Røgeriet i Svaneke
Kommer man tidigt på morgonen till Svaneke så ser man att det ryker ur de höga vita rökskorstenarna. Pia och Jan Ole Kofoed är igång redan vid femtiden på morgnarna, trär upp rensad fisk på spett och skjuter ut och in ställningarna i de stora rökugnarna.
Kommer man tidigt kan man få varma rökta sillfiléer på smørrebrødet Sol over Svaneke – med äggula, gräslök och rädisa.
Rökmästaren Jan Ole kan den svåra konsten att blåsa rökpuffar med ugnsdörrarna, som han öppnar och stänger snabbt när rökutvecklingen är som störst. Då puffar ugnen runda små rökpuffar som röksignaler!
Fiskergade 12, Svaneke.
Karamel­kompagniet
Här köar barn och gottegrisar! Inte kunde man ana att det finns så många smaker och konsistenser på en enkel karamell!
Holkavej 2, Gudhjem.
www.karamelkompagniet.dk
Melstedgård
Den fyrlängade gården är ramen om ett gammaldags lantbruksmuseum, där man får en känsla av hur livet gick sin gilla gång förr i tiden.
Melstedvej 25, Gudhjem.
Fru Petersens café
Kakmonster och loppisfans bör stanna här!
Fru Petersen övertog den gamla folkskolan i Øster­marie för att kunna ställa ut sina samlingar av allt möjligt vackert, roligt och rörande nostalgiskt. Från dockkläder, bokmärken och gamla skolplanscher till slitna nallebjörnar, damkläder och handväskor.
Fru Petersen har numera dragit sig tillbaka, medan Helle Hansen har övertagit stället och driver butik, utställning och kafé med en imponerande stor kak- och tårtbuffé.
Många kommer för den stora danska födelsedagstårtan med vaniljkräm, grädde och färsk sylt i tjocka lager. Själv åker jag dit för katrinplommonpajen.
Almindingenvej 31, Østermarie.
www.frupetersenscafe.dk
Le Port i Vang
Många öbor nämner detta som sin favoritrestaurang när man frågar. Utsikten över hav och solnedgång tillsammans med ett utsökt kött är en vinnande kombination.
Vang 81. www.leport.dk
Restaurang
Jantzens fristelser
Restaurang Jantzens fristelser är en av de moderna restaurangerna på ön, som lagar modernt danskt och internationellt kök med öns råvaror. Man har den klassiska saltstegte sild på menyn, men ett säkert kort är också att välja Dagens fisk när man befinner sig på en ö med fiskeri.
Havnen 4 A, Nexø.
www.jantzensfristelser.dk
Gudhjems røgeri
Rökeriet i den gula byggnaden är det äldsta nu fungerande rökeriet på ön. Under sommarhalvåret serveras här en stor fiskbuffé med både fisk och räkor. Terrassen på taket är jättestor och utsikten över vattnet härlig.
Einar Mikkelsens vej 9, Gudhjem.
Melsted Badehotel
Det här klassiska vita funkishuset vid Östersjön är ett gammalt badhotell dit många vallfärdar, både för några dagars avkoppling och för restaurangen känd för gastronomi på hög nivå.
När vi var där fick vi bland annat fiskfiléer svepta i tunna skivor serranoskinka och ugnsbakade tillsammans med körsbärstomater och örter.
Terrassen med havsutsikt är perfekt för en sommarmåltid och hotellets badgäster passerar revy i sina badrockar på väg till kvällsdoppet.
Melstedvej 27, Gudhjem.
Restaurant Koefoed
Vill du smaka på Bornholm innan du åker dit?
Få steg från Kongens Nytorv i Köpenhamn ligger restaurang Koefoed, där man serverar mat i hög klass av bornholmska råvaror och med en bornholmsk twist. I en källarlokal på en sidogata till Store Kongensgade ligger den populära restaurangen.
Landgreven 3, Köpenhamn.
www. restaurant-koefoed.dk

Ta med hem från Bornholm:

Prisad ost
Den berömda osten Sct Clemens Blu, som korats till världsbäst och fått guldpokal, tar man gärna med sig som kulinariskt minne från ön.
Senap och snaps
I de flesta affärer hittar man senap och snaps från ön. Senapen görs efter ett gammalt och hemligt recept och snaps och bitter passar bra till starka rätter som hör till senapen.
Honningsypen är berömd och smakar olika från år till år.
Christiansøsild
Säg sill och Bornholm och alla danskar tänker på sillen från Christians­ø, den lilla ön öster om Bornholm. Ön har spelat en viktig roll i den danska historien som landets yttersta försvarspost, och den rödaktiga, kryddiga sillinläggningen med sandelträ och hemliga kryddor är en älskad dansk delikatess. Köp med hem från närmaste snabbköp.
Kumminkex
De berömda kumminkexen i 27 spröda lager smakar underbart till ost – och då förstås en bornholmsk ost!
Hälsa på i Dams bageri i Aakirkeby och handla.
Kökskeramik
Sedan 1700-talet har man gjort gul glaserad keramik i Rønne av den goda leran, som finns på Bornholm. Hjorths fabrik gör allt från gammaldags puddingformar till skålar.
Utställning på Hjorths fab­rik/Keramikmuseum, Krystalgade 5 i Rönne.

Relaterat

Gå till toppen