Inpå livet

"KBT lärde mig att simma"

För tre år sedan gick 41-åriga Anettes värld i kras. En cancerdiagnos ändrade allt.

"2006 fick jag diagnosen. Jag fick ångest och trodde att jag skulle dö.
På onkologen fick jag en kurator. Hon hade en massa tackkort från patienter på väggarna. Men med mig funkade det aldrig. När hon sa att det var väldigt svårt att prata med mig slutade jag gå dit.
Visste inte vad jag skulle göra. Provade en psykolog på stan. Det kostade 600 kronor gången och jag fick ta pengarna ur egen ficka. Personkemin stämde inte, jag hoppade av.
Hittade sjukhusprästerna på Umas. Det funkade jättebra. Dom blandade inte in Gud i samtalen och hade träffat patienter i samma situation som jag.
Dom blev en flytväst för mig, men jag var fortfarande sjukskriven och fick inte vardagslivet att fungera. Utanförskapet ledde till en depression. Även om jag var cancerfri var jag sjukskriven för psykisk ohälsa.
Fick en remiss till den psykiatriska öppenvården, men ingen behandling. Dom sa att jag måste ha en riktig diagnos. Vad menade dom?
I den vevan trodde jag att cancern kommit tillbaka och gick till vårdcentralen. Doktorn tyckte att jag borde träffa en psykolog.
Det tog en månad. Fem besök i KBT-behandling skulle jag få. Men det räcker ju inte. Om man brutit benet så undrar väl inte läkaren vilken del som ska lagas.
Jag tror att depressioner kan botas. Men då måste man få behandling från A till Ö.
Han var så fokuserad på att jag skulle skriva upp allt jag gjorde och tänkte. Det gick inte så jag avbröt behandlingen.
Försökte med egna terapimetoder. Jag har en stark kusin. Vi åkte regelbundet ut till en stuga där jag fick skrika av mig vreden.
Efter tvåårskontrollen på onkologen hade jag fortfarande psykiska problem. Hamnade till slut hos Integrerad närsjukvård Malmö och KBT-terapeuten Anna Pardo.
Även om jag var lite skeptisk kände jag direkt att det funkade. Inte vet jag om hon är bättre än andra, men personkemin stämde.
Går fortfarande i terapi. Depressionen har släppt, mycket i vardagen fungerar. Ångesten ligger på lur, men jag har redskap för att hantera den.
Jag har fått en andra chans, alla får inte det. Jobbar fem timmar om dagen med att sy, något som var min ungdomsdröm. Jag har fått lära mig att återvända till livet bit för bit.
Trodde inte att livet kunde braka ihop så som det gjorde. När jag fick cancer försvann allt runtomkring mig. Det kändes konstigt när mina kompisar snackade barn och arbete.
Vad hade jag? Bara en diagnos.
Sjukhusprästerna gav mig en flytväst men Anna och KBT-behandlingen lärde mig att simma.
Det gick på ett år.”
Anette heter egentligen något annat.
Berättat för Stig Larsén

30 000 ska få KBT-behandling

Socialstyrelsens förslag till riktlinjer pekar ut kognitiv beteendeterapi, KBT, som behandlingsmetod vid ångest och depression.
Regeringen har ställt ut en rehabiliteringsgaranti på 600 miljoner kronor för bland annat KBT-behandling. Målet är att nästan 30 000 ska få behandling i år.
Bristen på utbildade terapeuter gör att regeringen föreslår en femveckorsutbildning i KBT för vårdpersonal. Förslaget har mött kritik. Många menar att den riskerar att försämra KBT-behandlingen.
I Region Skåne fattas ett fyrtiotal psykoterapeuter med KBT-inriktning. Dessutom har primärvården behov av personal för att klara av behandlingen av lättare depressioner.

Självhjälpsböcker

Anna Pardos tips på böcker skrivna av erfarna terapeuter:

”Ut ur depression och nedstämdhet med kognitiv beteendeterapi˝. Gerhard Andersson, Jan Bergström, Fredrik Holländare med flera.

”Fri från oro, ångest och fobier: råd och tekniker från kognitiv beteendeterapi”. Maria Farm Larsson, Håkan Wisung.

”Höj din självkänsla med kognitiv beteendeterapi”. Melanie Fenell.

"Förändra ditt liv”. Livia Ortiz.

Gå till toppen