Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med ett ständigt sug efter action

Han skulle kunna välja att sitta i en fåtölj, ­röka cigarr och blicka tillbaka på sin klass­resa. Nu är det inte Rune Anderssons stil. Den legendariske Trelleborgsdirektören föredrar action – och en och annan cigarett.

Rune Andersson tvekar inte att framföra sina åsikter i frågor han brinner för. Någon politiker vill han inte bli, däremot sponsrar han Junilistan. Aktuellt nu när det snart är val till EU-parlamentet.Bild: Foto: Anna Wahlgren
Det är i ett hus på Ribersborgsvägen i Malmö som Rune Anderssons familjekoncern Mellby Gård har sin hemmaplan. Näringslivsveteranens fotbollshjärta hör däremot inte hemma i Malmö: i entrén hänger en matchtröja från Trelleborgs FF.
Rune Andersson ser de flesta av Söderslättslagets hemmamatcher på Vångavallen. Varje extra man och kvinna på läktaren i Trelleborg är värd mycket. Men Rune Andersson har något extra – en plånbok som han plockar fram med jämna mellanrum.
– En allsvensk förening får inte ha negativt eget kapital. Det är alltid lite kris i december. Då hör de av sig, precis så är det, säger han, fast på ett sätt som inte kan tas för annat än äkta klubbkänsla.
Det var på 1980-talet som Rune Andersson kom till Trelleborg och gummifabriken. Han förvandlade bolaget till en spretig koncern som ägde allt från gruvor till pappersbruk. Strategin gav företaget en explosionsartad utveckling på börsen. Rune Anderssons privata investering i bolaget blev grunden till den egna förmögenheten och företagskoncernen.
– Jag var 45 när jag slutade som vd i Trelleborg. Jag är glad att jag hoppade av storföretagen då. Det är en oerhörd variation med att vara egen företagare. Att skapa nya strukturer, växa och bygga ut, det ligger i blodet.
I den egna koncernen Mellby Gård tar han inte så stora risker som under Trelleborgstiden.
– Börsbolag kan göra nyemissioner, men det kan inte vi göra. Därför får man alltid vara lite försiktig i privata företag.
I Mellby Gård har krisen ännu inte märkts, enligt Rune Andersson. Tvärtom kommer man att redovisa en större vinst i år än förra året. Koncernen är uppbyggd efter modellen med bolag i olika branscher – kemi, konfektion, optik, tätningssystem, kontorsmateriel, betalningssystem, konferensverksamhet – allt sådant där affärsidén går att förstå på en kvart.
– Vi håller inte på med hightech. Det andra är att vi försöker vara etta eller tvåa där vi håller på. Med något undantag så uppfyller vi det kravet. Det är den enda affärsidé man kan ha.
Om företag ska satsa på kärnverksamheten eller sprida riskerna är ett ständigt debattämne. Rune Andersson håller däremot fast vid samma spår.
– Det är alltid rätt att vara med i många branscher. Då jämnar man ut det. Roxtec har 97 procent på export. Med hygglig tillväxt och bra valutakurs blir det väldigt mycket bättre resultat än förra året.
– I andra änden har vi Älvsbyhus, där vi kör fyradagarsvecka i Sverige och tredagars i Finland. Fast vi har märkt en kraftig uppgång efter ränte­sänkningarna.
Koncernbygget Mellby Gård är inte att jämställa med riskkapitalbolag som går in i företag med avsikten att så småningom göra en exit – sälja vidare till en ny ägare med vinst.
– Under tjugo år har vi sålt två bolag. Det ena var Bewator, det hade vi aldrig klarat av att göra till ett världsföretag, så det sålde vi till Siemens. Det andra är Brämhults juice. De var stora på sin nischmarknad i Skandinavien. När vi funderade på att utveckla företaget, såg vi de orimliga marknadsföringskostnaderna för att lansera det i Europa. Då sålde vi Brämhults till Eckes-Granini, som är Europas i särklass största juiceföretag. De har fördubblat fabriken i Borås.
– Vi säljer bara bolag om det finns väldigt starka skäl, om vi inte tror att vi kan fortsätta att utveckla det.
I lågkonjunkturer kan det öppnas möjligheter för den som sitter på kapital att investera i företag till en billigare penning än normalt. Men Rune Andersson avvaktar, investeringsläget är inte det bästa i början av en lågkonjunktur.
– I dag hamnar du i ett underläge om du ska köpa ett företag. Säljaren visar upp ett fantastiskt 2008. Då ska du argumentera för varför 2009 och 2010 kommer att bli så mycket sämre. Nästa år får de visa upp resultatet för 2009, då ska de själva argumentera varför det blir bättre 2010.
Rune Andersson får ofta förfrågningar från entreprenörer som vill ha hjälp med kapital för att komma vidare med sin affärsidé.
– I 95 fall av 100 lägger jag ingen tid på det. Men det här med glas­ögon, där tände jag på en kvart när jag förstod hur den branschen fungerade. Om någon däremot kommer med nytt läkemedel eller ny komplicerad teknik, det är inte min grej.
Rune Andersson framhåller sin uppväxt i en fattig familj i Blekinge som en anledning till att han vågat satsa och lyckats.
– Man kan ta lite större risker när man kommer från en bakgrund som jag. För även om jag skulle ramla ner 25 steg på samhällsstegen skulle jag inte ramla ner under där jag började.
Hans tre söner, mellan 30 och 38 år, har haft en helt annan ekonomisk situation under sin uppväxt. De ska få göra sina egna misstag.
– Ingen av dem jobbar i företaget, och det tror jag är väldigt klokt. De skulle ha lärt sig mycket mindre hos mig i den här firman.
– Jag anställer gärna människor som gjort misstag. Då undviker man att göra samma misstag igen.
Sönerna sitter däremot med i koncernens styrelser och bevakar sina intressen. Meningen är att de en dag ska ta över.
Men sönerna får vänta. Rune Andersson har ännu inga tan kar på att lägga av.
– Jag hade en period när jag var tio veckor om året i Frankrike och spelade golf. Men när jag gjort det i några år fick jag sug efter business igen.
– Vi som håller på med business i många år blir yrkesskadade. Det ska vara action hela tiden. Jag skulle ha svårt att sitta i en fåtölj och titta på tv.
Rune Andersson om...
... comeback i Trelleborg
Rune Andersson finns med och garanterar nyemissionen i Trelleborg AB. Många hoppas på att det betyder att han är på väg att komma tillbaka som storägare och sluta cirkeln.
– Det har blivit upphaussat i tidningarna. Bakgrunden till att jag köpte var att Trelleborgsaktien hade rasat med 80 procent. Min plan var aldrig att bli stor­ägare.
Rune Andersson blev tillfrågad och ställde upp som garant för nyemissionen.
– Men aktien har stigit så mycket att sannolikheten att vi får några aktier på den garantin är ganska låg.
... finanskrisen
– Man tycker att de borde ha lärt sig. Jag är förvånad att bankerna inte var mer försiktiga med att låna ut till riskkapitalbolag. Bankerna borde göra tvärtom, det har jag alltid tyckt. När det är goda tider borde de vara lite försiktiga. När det är dåliga tider borde de vara lite djärvare.
... satsningar i Öresundsregionen
– Det där med och satsa regionalt, det tror jag inte på. Företagande handlar om idéer och projekt som inte är regionbundna.
– Jag har företag i Karlskrona och Karlshamn – E 22 är ju en bedrövlig väg. Där har du ett exempel på vad man ändå måste göra. Det är bara att göra tidigare.
... sina största misstag
– Jag har gjort väldigt många misstag. Jag var nog lite för ivrig och ökade belåningen för kraftigt i Trelleborg. Det har jag aldrig gjort om sedan dess.
– Jag satsade stort på Mea­ning Green. Det förlorade jag mycket pengar på.
...bonussystem
– I banksammanhang ska man inte ha bonus. Har man bonus på utlåning så får man problemen efteråt i form av kreditförluster.
– Men i industri och handel, som våra företag, där har vi bonussystem. Fördelen med bonus är att om det går dåligt så sjunker lönekostnaderna och går det bra så stiger de.
... hästarna
– Jag köpte min första häst i Norrbotten på 1970-talet.
Rune Andersson har nu gjort det intresset till en del av sin affärsverksamhet. Han driver uppfödning och träning av ett åttiotal travhästar.
– Det är en fantastisk action och fight på upploppet.

Rune Andersson

Ålder: 64 år.
Aktuell som: Ägare till Mellby Gård-­koncernen. Sitter som vd, styrelseordförande eller styrelseledamot i närmare fyrtio bolag i den egna koncernen.
Bakgrund: Legendarisk vd och styrelseordförande i Trelleborg AB.
Mellby Gård-koncernen
Juli 2007–juni 2008
Omsättning: 2 847 miljoner kronor.
Rörelseresultat: 355 miljoner kronor.
Antal anställda: 1 200.
De största företagen i koncernen:
Mellby Gård AB – koncernmoder.
Mellby Gård Jordbruks AB.
Duni AB (30 procent ägande).
Eriksbergs Vilt & Natur AB.
Smart Eyes (optik).
Söderberg & Haak maskin AB.
Älvsbyhus (50 procent ägande).
Mellby Suisse Holding (90 procent). – Lancelot Holding AB (finansverksamhet).
Excalibur fondförvaltning (50 procent).
Mellby Gård Industri AB:
Cale Access (betalningsterminaler).
Feralco.
Flash.
Roxtec.
Frans Svanström & Co.

Förvandlade gummifabriken

38 år gammal klev Rune Andersson in som vd i anrika Trelleborg AB. På sju år genomförde han en expansion där Trelleborg förvandlades från gummifabrik till en koncern med intressen i en uppsjö av branscher. Rune Andersson hade lämnat vd-posten och blivit ordförande när finanskrisen slog till den gången och höll på att sätta krokben för Trelleborg AB. Då, som nu, var belåningen hög. Företaget Trelleborg klarade sig genom den krisen.

Rune Andersson klarade sig mer än väl. Han hade satsat och lånat några miljoner och köpt Trelleborgsaktier för åtta kronor styck. Aktierna 25-faldigades i värde.
– Jag sålde när jag slutade som vd, för jag och Carl Bennet skulle investera några hundra miljoner i Getinge. Jag hade kvar en del aktier, men i och med att vi köpte Getinge blev det en fantastisk utveckling.

De två vännerna delade så småningom på sina affärer och Rune Andersson blev sin helt egen med koncernen Mellby Gård.

Gå till toppen