Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Konsulatet i New York stängs

Sverige har haft ett konsulat i New York sedan 1834. Men om åtta månader är det slut. Verksamheten läggs ner i januari 2010.

Nedläggningsplanerna kom som en överraskning på konsulatet. Lars Östling, konsul för näringslivsfrämjande, tror att svenska småföretag som vill få fotfäste i USA drabbas.Bild: Foto: Johan Anderberg
NEW YORK. Det ser ut som vilken skyskrapa som helst. Men innanför de mörka fönstren på Second Avenue finns en kulturskatt: en oas av svensk myndighetskultur mitt i New York – på god väg att försvinna.
Trästolar, högskolebroschyrer, Ikealampor, en medelålders kvinnlig receptionist. De grå ståldörrarna är som hämtade från ett polishus i Mellansverige. Det är svårt att tänka sig att det kör gula taxibilar 45 våningar nedanför.
Sverige har haft ett konsulat i New York sedan 1834 – tre decennier före amerikanska inbördeskriget.
Men om åtta månader är det slut. De anställda har fått reda på att verksamheten läggs ner i januari 2010.
– Va? Måste jag åka till ambassaden i Washington då? säger Birgitta Bergeman som kommit till konsulatet för att förnya sitt pass.
Kanske är det inte så farligt att behöva åka till Washington DC för att fixa ett nytt pass vart tionde år. Men många oroar sig framför allt för att handelsrelationerna mellan Sverige och USA ska få sig en törn.
– Det är en förlust för svensk industri och en prestigeförlust för Sverige att vi inte finns i USA:s största städer, säger Stefan Lorentzon, chef för Volvo i Nordamerika.
Under Sydsvenskans besök på konsulatet kämpar diplomaterna för att uttrycka sig diplomatiskt.
– Vi nämns i samma meningar som Albanien och Moldavien. Det är nästan lite pinsamt, säger Lars Östling, konsul för näringslivsfrämjande.
För ett land av Sveriges storlek har nedläggningen fått mycket uppmärksamhet. New York Times, New York Post och Fox News har skojat om UD:s underskott. Amerikanska reportrar har haft roligt med meningar som ”nu är det dags att packa ihop Ikeamöblerna” och ”lingonvodkans tid är förbi”.
– Det här skapar frågetecken kring Sveriges trovärdighet. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det här påverkar bilden av våra statsfinanser, säger Lars Östling.
I Sverige har utrikesdepartementet fått ta emot protester från både amerikanskt, svenskt och euro­peiskt näringsliv. Andra EU-länder har undrat hur nedläggningen påverkar det svenska EU-ordförandeskapet i höst.
Jan Eliasson, ordförande i FN:s generalförsamling, menar att Sverige ”backar in i framtiden”. En namn­insamling på nätet mot nedläggningen har fått över 1 350 underskrifter.
Utrikesdepartementet har onekligen ont om pengar. Över 40 miljoner kronor måste sparas. Två av de dyraste delarna av utrikesförvaltningen – New York och Los Angeles – ska enligt utrikesminister Carl Bildts planer bort helt och hållet.
Svenska Handelskammaren i New York tycker att det är ett ogenomtänkt beslut att fimpa verksamheten i världens finansiella centrum – tillika den största staden i världens största ekonomi.
– Det är mycket olyckligt. Helt ofattbart, säger vd:n Renée Lundholm.
Enligt amerikanska utrikesdepartementet finns 108 länder representerade i New York. Inget annat land har planer på att ta hem sina beskickningar.
– Våra nordiska grannländer ökar sin närvaro här. Till och med Island, med sin ekonomiska härdsmälta, har råd att ha kvar sitt konsulat, säger Lars Östling.
Han menar att det är viktigt för svenska småföretag att ha tillgång till konsulatets muskler och kontakter.
– Bara i morse ringde en amerikansk kille och frågade om namn på svenska företag i pelletsbranschen.
Konsulatet har på eget initiativ lagt ett kraftigt besparingsförslag. Målet är att bevara den näringslivsfrämjande verksamheten. Utrikesminister Carl Bildt vill dock inte kommentera ärendet.
– Det enda som finns att säga är att inget beslut är taget i den frågan, kommenterar hans pressekreterare Irena Busic.
Men de anställda som Sydsvenskan talat med tar nedläggningen för given eftersom personalen redan informerats om den.
Att komma ur ett hyreskontrakt på Manhattan är inte lätt just nu, men UD verkar ha lite tur trots allt.
Frankrikes utrikesförvaltning har lovat att flytta in.
Frågan: Vad har du för ärende på konsulatet?
Birgitta Bergeman: – Jag ska förnya mitt pass. Det låter inte bra att de ska lägga ner konsulatet, det här måste de lösa. Jag har bott på Long Island sedan 1980 och konsulatet fungerar väldigt bra. Ska jag åka tåg i fyra timmar för att göra sådana här ärenden?
Annika McCraig: – Jag ska också fixa nytt pass, men konsulatet gör ju så mycket mer. På sistone har de varit väldigt duktiga med att få Sverige att synas här i USA. Jag tror inte folk inser hur lönsamt deras arbete är för svenska företag. Jag har bott i USA sedan 1994 och konsulatet är en viktig knutpunkt för oss svenskar. Vi är rätt många som är upprörda nu. Jag har skrivit på en hel del protestlistor.
Amanda Voss: – I augusti börjar jag studera i Sverige, så jag ska ansöka om ett studentvisum. Jag hoppas att det går snabbt, för jag är verkligen ute i sista minuten ... Det låter ju konstigt att ert konsulat ska läggas ner. Det här ju en stor stad.

Sverige i New York

Det bor uppskattningsvis 30 000 svenskar i New York-området. Det gör staden till den största samlingspunkten för utlandssvenskar efter London.
Det svenska konsulatet, som funnits sedan 1834, är enligt New York Times ett av stadens äldsta.
En svensk har fått ge namn åt en av New Yorks fem stadsdelar.
Sjökaptenen Jonas Bronck köpte på 1600-talet två kvadrat­kilometer land vid Harlemfloden.
Det blev känt som Bronck’s Land – sedan Bronx.
Gå till toppen