Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Låtskrivarna gläds med Azerbajdzjan

Arashs bronslåt har sju upphovsmän. Möt två av dem: Johan Bejerholm och Robert Uhlmann, nyss hemkomna från Moskva.

Ingen fördel av juryn. Johan Bejerholm och Robert Uhlmann berättar att de kom tvåa i semifinalens uttagning. Då var det enbart tittarna som röstade. Därför menar de att juryn inte var till deras fördel.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Båda kom hem till Malmö från Moskva i söndags kväll. Och även om de tyckt att Eurovision Song Contest varit omtumlande ser de inte särskilt slitna ut. De är glada för tredjeplatsen och tycker att det är kul att de hjälpt till att sätta Azerbajdzjan på kartan – ett land som annars är ganska okänt menar de.
Robert Uhlmann berättar att han precis pratat med Arash som för tillfället hälsar på i Azerbajdzjans huvudstad Baku.
– När de kom till flygplatsen var det tydligen lika stor uppståndelse som om Azerbajdzjan vunnit fotbolls-VM. Presidenten har personligen gratulerat honom per telefon och ikväll ska han äta middag med presidentens hustru, säger Robert Uhlmann.
Vad betyder framgången i EST för er?
– Praktiskt sett inte så mycket, säger Robert Uhlmann.
– Det är jättekul och en dröm som går i uppfyllelse. Men samtidigt är det bara en dag på jobbet, säger Johan Bejerholm.
– Vi har ju sålt hits tidigare, säger Robert Uhlmann.
– Sådant har inte jag varit med om så mycket. Det är mest Robert som legat och glassat sig på toppen, säger Johan Bejerholm.
Har ni några roliga historier att berätta från Moskva?
– Under semifinalen satt vi i logen och hade Grekland i rummet intill, och de var ju det land som ropades upp sist. När Grekland till slut ropades upp blev en av grekerna så glad att han slog sönder hela logen, säger Robert Uhlmann och skrattar.
Hur var era förväntningar under finalen?
– Jag var inte så självsäker för alla nummer var så bra. När jag satt och såg dem så sjönk mitt mod, säger Johan Bejerholm.
– Så kände inte jag. Jag var inte orolig, för folk fattar inte hur stor Arash är i vissa länder. Han är till exempel den enda icke-ryss som vunnit en grammis i Ryssland, säger Robert Uhlmann.
Vad är framgångsreceptet med ”Always”?
– Det är en kombination av Arashs artisteri och att låten är bra och tilltalar många människor med sin enkelhet. Den måste sätta sig direkt, eftersom man inte har så många chanser på sig i och med de begränsade tv-sändningarna.
Var det nervöst någon gång?
– Ja det var det, vad som helst kan ju hända under direktsändning. Allt ska klaffa. Det är som att man slår hundra golfbollar varav den sista är den enda som spelar roll, säger Robert Uhlmann.

"Always"

Upphovsmännen bakom ”Always”: Arash Labaf, Robert Uhlmann, Johan Bejerholm, Marcus Englöf, Alex Papa Constantinou, Elin Wrethov och Anderz Wrethov.
Gå till toppen