Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tomma hus väntar på nya öden

Tomma hus provocerar unga som saknar egen bostad. Men ofta står husen tomma i avvaktan på att användas på nytt sätt. Det gäller alla de hus som ockuperades i helgen.

LUND. Bredgatan 4 står tomt i väntan på att förvandlas till lägenheter. Huset köptes förra året av finansmannen Anders Ahltin som vill bygga om för lägenheter med äganderätt.
– Det kommer också att bli smålägenheter som kan hyras ut till ungdomar, säger han.
Han var förberedd på att huset kunde komma att ockuperas och hade informerat polisen om risken.
På måndagen inspekterades huset för att se om det uppstått några skador.
Huset var ett av fyra som Akademiska hus sålde ut förra året.
Anders Ahltins bolag Flamingon fastighetsförädling betalade 18,5 miljoner för det. Enligt stadsarkitektkontoret pågår nu samråd kring en ny detaljplan som krävs för att förvandla kontor till bostäder.
Observatoriet, som fick ett fönster sönderslaget när ockupanterna försökte ta sig in, är ett byggnadsminne, skapat av Helgo Zettervall på 1860-talet. Tidigare fanns astronomiska institutionen här. 1978–2003 fanns här ett planetarium som gav föreställningar för allmänheten.
Lundafastigheter för diskussioner med länsantikvarien om hur huset kan användas. Tankar har funnits på ett teknik- och naturvetarcentrum, men just nu diskuteras antingen någon form av kulturhus eller restaurang. Husen runt omkring, räknehuset och vaktmästarebostaden, är kontor för bland annat Naturskolan.
Gå till toppen