Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Davis Cup-demonstranter inför rätta

Ett par blågula Nikeskor, en fläckad rånarluva och slitna jeans. Kläddetaljerna kan fälla de misstänkta upploppsmakarna. Åklagaren tänker kräva fängelse för de båda Davis Cup-demonstranterna.

Bild: Foto: Göran Olsson
Jubel utbröt i den fullsatta säkerhetssalen i Malmö tingsrätt när rätten valde att släppa de två misstänkta, 24 och 22 år, ur häktet. Förhören var avklarade och det fanns inte längre några skäl att hålla dem inlåsta.
– Fan vad underbart! ropade en tjej.
Vice chefsåklagare Bo Birgersons uppgift för dagen var att bevisa att demonstrationen mot tennismatchen till viss del urartade i våldsamt upplopp. Han skulle också visa att 22-åringen och 24-åringen var drivande i klungan av maskerade mörklädda personer som attackerade polisen med gatustenar och smällare.
I det omfattande bildmaterialet pekar åklagaren ut 24-åringen som mannen med den blå dunjackan och ett par blågula Nikeskor. Vid Baltiska hallen hoppar mannen upp på en polisbil och försöker bryta loss en vindrutetorkare. När en frivillig funktionär försöker hindra honom får denne en spark mot ansiktet.
– Det var obehagligt och besvärligt för mig. Det var tur att jag backade i rätt tid. Annars skulle jag ha blivit rejält skadad, berättade funktionären.
Han kunde däremot inte säga om det var mannen som satt bredvid honom i rättssalen som hade försökt misshandla honom.
På en annan film befinner sig den blå dunjackan återigen på taket på en polisbuss. Mannen drar och sliter i en högtalare. På samma högtalare har polisen säkrat 24-åringens fingeravtryck.
Den 24-årige Jönköpingsbon nekar till brott. Han ville inte kommentera misstankarna och snurrade i stället sin stol till höger och vänster med armarna vilande på armstöden.
22-åringen var mer pratglad. Han beskrev hur han rest med tåg från Stockholm för att delta i motdemonstrationen.
– Vi går i demonstrationståget. Jag har en jättebra dag. Det är folk i alla åldrar och från alla möjliga länder.
Han förnekar att han kastade 14,7 kilo tunga gatustenar mot polisen. Han såg andra personer som sköt iväg raketer, men själv minglade han runt och pratade med folk, säger han.
Åklagaren har en annan åsikt. När 22-åringen greps efter demonstrationen beslagtogs hans kläder. De skickades till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, tillsammans med bilder från kravallerna. Enligt SKL är det samma kläder på bilderna. Blåjeansen är slitna på samma sätt och de svarta skorna har samma fläck.
Men 22-åringens advokat Karsten Nyblom var inte lika övertygad.
– Du måste ha bättre ögon än jag. Jag kan inte uppfatta att jeansen har någon bakficka, sa Karsten Nyblom till SKL-analytikern.
Åklagaren höll förhör med den polis som filmade under motdemonstrationen och som direkt kände igen 22-åringen från tidigare kravaller.
– Han är större än de andra och rör sig på ett speciellt sätt, lufsande typ.
Men när polisen igår skulle peka ut 22-åringen i en film hade han för brått-om.
– Det är han, sa han och pekade på en maskerad man som kastade sten.
– Nej, han är det.
Men åklagaren oroas inte för misstaget. Bo Birgerson bedömer att utsikterna för en fällande dom ser bättre ut i Davis Cup-målet än för Rosengårdskravallerna där åtalen ogillades.
– Här finns teknisk bevisning i form av fingeravtryck, SKL:s yttrande och uppgift från båda två att de varit i Malmö den här dagen.
Rättegången fortsätter om en och en halv vecka.

Fakta/DC-protesterna

Den 7 mars spelade Sverige och Israel en Davis Cup-match i Baltiska hallen i Malmö. Av säkerhetsskäl beslutade Malmö stad att tennismatchen skulle spelas utan publik.
Runt 6 000 personer demonstrerade mot matchen. Vid Stadionområdet bröt sig en mindre skara ut ur tåget och kastade bland annat gatustenar mot polisbussar och ridande poliser.
Totalt har omkring 15 av upprorsmakarna delgivits misstanke om våldsamt upplopp.
En 18-årig man dömdes till 15 månaders fängelse i slutet av april.
Gå till toppen