Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åtalas för äggkastning

17-åringen hade en civil polis bredvid sig och blev dessutom filmad.

MALMÖ. För en 17-årig motdemonstrant till Israel-manifestationen på Stortorget i januari fick aktionen ett snabbt slut. Han greps direkt och åtalas nu för ofredande och störande av allmän sammankomst.
17-åringen har erkänt att han kastade ett ägg av flera som förekom i bråket. Den civilklädde polismannen som stod två meter ifrån tyckte att tonåringen hade ett mindre vitt föremål i handen och säger att det också kan ha varit en golfboll, men någon sådan gick inte att hitta på torget.
Våldsamheterna på Stortorget väckte stor uppmärksamhet och skapade en lång debatt efteråt. En Israelvänlig manifestation hölls vid Rådhuset och polisen hade spärrat av en yta omkring. Motdemonstranter skrek glåpord och kastade även in en raket innan manifestationen avbröts. Åtta personer greps och fem omhändertogs. 17-åringen är den första som åtalas.
Eftersom han är så ung måste förhandlingar hållas inom två veckor. Han kan dömas till böter eller ungdomstjänst.
Maxstraffet för ofredande är ett års fängelse.
Gå till toppen