Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Från Malmö via Bagdad till Bryssel

Malmö. I går värvade hon väljare på Rosengård. Idag fortsätter hon sin krysskampanj på Möllevången innan hon flyger till Bagdad för att diskutera EU:s Irakstrategi med premiärminister al-Maliki.

– Han tyckte det lät som en bra idé, säger Abir al-Sahlani.

När Abir al-Sahlani, Centerns tredjenamn i EU-valet, anländer till Irakiska kulturföreningen på Sofielundsvägen i Malmö har hon och hennes pappa precis avslutat en upprörd diskussion med en taxichaufför.
– Han tyckte att USA ocku-perar Irak. Det tycker inte vi som jobbat mot Saddamregimen, säger hon.
Abir al-Sahlani befinner sig i Malmö för att locka irakier och andra arabisktalande invandrare att delta i EU-valet. Hon uppmanar dem i första hand att rösta, i andra hand att lägga sin röst på Centerpartiet.
– Det är en seger för demo-kratin om jag kan förmå folk att gå och rösta. Därför måste jag förklara hur man röstar och vad EU-valet gäller. Den som vill rösta på någon som delar deras bakgrund som nysvensk kan kryssa mig.
Abir al-Sahlani är anställd som sakkunig på utrikesfrågor i Centerns riksdagsgrupp. Idag har hon inga politiska uppdrag, men hon har redan deltagit i en valrörelse. Hon var kandidat för Nationella demokratiska alliansen i 2005 års irakiska parlamentsval. Även då var hon trea på valsedlarna.
Det lyckades bara för Abid Faisal, Abirs pappa och partiets förstanamn, att bli invald. Men Abir använder sig i EU-valet av liknande kampanjmetoder som kom till användning i Bagdad.
Igår pratade hon politik med flera hundra arabisktalande Malmöbor. På Rosengård mötte hon fyra irakiska familjer – men inte vilka som helst.
– Jag träffar nätverkare på social basis. De är spindlar i stora nätverk och har kontakt med väldigt många människor. Jag delar ut mitt material och pratar strategi, berättar Abir al-Sahlani.
Igår kväll talade hon inför en större grupp irakier på Irakiska kulturföreningen. Hon argumenterar om varför man som arabisk-talande invandrare bör rösta. Och hon får god hjälp av sin pappa, som under Saddam Husseins diktatur satt i det beryktade Abu Ghraib-fängelset under åtta år.
Abid Faisal har tagit ledigt från parlamentssysslorna hemma i Bagdad tills EU-valet är avklarat den 7 juni. Han är Abir al-Sahlanis främste valarbetare och säger att hans huvudmål i dotterns kampanj är att involvera nysvenskar i politiken.
– De finns fysiskt i Sverige, men deras tänkande måste vara mer inriktat på Sverige, säger Abid Faisal, som hyser gott hopp om att hans dotter kan hjälpa EU och Irak att hjälpa varandra.
– Abir kan jobba så. Hon är ung och energisk. De svenska partierna behöver vädras.
Abid Faisal har haft flera fingrar med i spelet när Abir al-Sahlani fått audiens hos den irakiske regeringschefen. Abir säger att premiärminister Nuri al-Maliki ska få ta del av ”några idéer som jag tänkt ut” om hur EU kan förändra sin politik gentemot ett framtida Irak.
Mötet gör henne högintressant också i Irak. Igår intervjuades hon av två irakiska radiostationer om sina tankar på ”A European Strategy for Iraq”.
På söndag håller hon presskonferens på Convention Center i Bagdad. Men först ska hon klara av dagens valmöte på Möllevångstorget i Malmö.

FAKTA

Abir al-Sahlani
Född: Den 18 maj 1976 i byn Sahlan utanför Nasiriya i Irak.
Bor: I Botkyrka.
Yrke: Utbildad systemvetare vid KTH.
Språk: Arabiska, bulgariska, engelska, ryska, svenska.
Politisk karriär: Aktiv under gymnasieåren i Härnösand
i Fem i tolv-rörelsen och Alla mot rasism. Kanslichef för Nationella demokratiska alliansen i Bagdad 2005–2007. Parlamentskandidat i valet 2005. Ledare för Irakiska centret
för demokrati i Bagdad 2007–2008. Sakkunnig i Sveriges riksdag sedan 2007. Tredjenamn på C-valsedeln i årets EU-val.
Gå till toppen