Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Tog hästarna med från Island

Hrafnkell Karlsson fann ett hem för islandshästar i den skånska myllan och lärde sina döttrar att älska ridning.

Hrafnkell Karlsson fann ett hem för sina islandshästar i den skånska myllan.Bild: Foto: Anna Wahlgren
BLENTARP. Det är försommar i ett ovanligt kuperat Skånelandskap. Landsvägarna slingrar sig i branta backar och mötande bilar hälsar på varandra. Rapsfälten, de vitkalkade kyrkorna, råkorna i träden och de slumrande hundarna myser i solen. Och i hagarna springer islandshästar.
Här i Vallerödslund har Hrafnkell Karlsson tillsammans med sin hustru Eva Sjöholm byggt upp vad han kallar sitt hästimperium.
– När jag kom hit till gammelgården hade jag tre hästar, ett utedass och fyra kronor kvar efter husköpet.
Nu erbjuder 75 islandshästar daglig turridning och verksamheten har utökats med en konferenslokal, butik och tävlingsarena.
Som tvååring satt han på hästryggen framför sin morbror med ansiktet inborrat i en fyllig man. Men redan i mammans mage fick han känna galoppens vibrationer eftersom hon red framtill åttonde månaden. Föräldrarna drev en gård för islandshästar sydöst om Reykjavik, men när Hrafnkell Karlsson blev nio år fick fadern diskbråck.
– Då tog barndomen slut. På Island fanns ingen försäkringskassa.
Istället tvingades modern och de fem barnen ut i hårt arbete. Hrafnkell Karlsson fick byta leksaksbilar mot fårmockor och slussades runt på olika gårdar fram tills han var sjutton år. ”Vad är meningen med livet?” funderade han, reste till Danmark men kom hem igen för att gå på lantbruksskola. Han träffade en tjej som arbetade på ett hem för utvecklingsstörda och drev organiskt jordbruk. Verksamheten inspirerades av antroposofer i Järna och tillsammans med flickvännen reste han dit.
– Deras metoder att lära ut med rytmik rörde mig djupt och jag utbildade jag mig inom Waldorfpedagogiken.
Hrafnkell Karlsson började arbeta med biodynamiskt odlande och gick sedan med i en amatörteatergrupp som skulle sätta upp en föreställning om nordisk mytologi. Det var då han mötte skådespelerskan Nina Norén med tvååriga dottern Noomi, numera med efternamnet Rapace.
– Hon blev min första dotter. Ett par år senare föddes vår gemensamma dotter Saerun hemma i en lägenhet i Järna.
Familjen återvände till Island och Hrafnkell Karlsson startade ett leksakssnickeri. När Noomi skulle börja skolan startade Hrafknell Karlsson det första Waldorfinitiativet på Island där hon gick sitt första skolår. Sedan ville familjen tillbaka till Sverige igen.
– Men innan vi lämnade Island ville jag fixa en filmroll åt Nina. Jag ringde upp regissören Hrafn Gunnlaugsson som just skulle spela in Korpens skugga. Han blev eld och lågor eftersom han behövde ridande statister. Vi filmade i 32 dagar och fick se alla vackra platser på Island. Och Noomi fick vara med och spela vikingaflicka.
Pengarna de fick från filmen investerades i skånelängan som idag har växt till ett miljonföretag. Här har tre döttrar – yngsta flickan Vala, 14 år, pryder företagsbroschyren – lärt sig att tygla ostyriga ston och hingstar.
– Islandshästar är inga bröddjur. Vi vill bevara deras flyktinstinkt och kelar inte med dem när de är föl.
I slutet av 1990-talet skildes Hrafnkell Karlsson och Nina Norén och 2001 gifte han om sig med Eva Sjöholm som han nu driver verksamheten med.
– Då förenades två starka hästkrafter. Eva hade också ett stort ridintresse sedan barndomen.
Hrafnkell Karlsson blickar ut mot favorithingsten Grimur som promenerar ute på fältet.
– Han är totalt ”gæþingur”, en fulländad vildhäst, bottenlös med en stark vilja.
Precis som Noomi. Att hon har slagit igenom stort som Lisbeth Salander i dramatiseringen av Stieg Larssons Millennium-trilogi är inget som förvånar styvfadern.
– Jag tyckte ”Män som hatar kvinnor” var otroligt bra och jag har sett många svenska kriminalfilmer. Men när jag såg henne på duken tänkte jag inte att det var hon. Hon var så inne i rollen.

Om Hrafnkell Karlsson

Gör: Hyr ut, föder upp och utbildar Islandshästar på företaget Valleröds islandshästar AB.

Bor: I villa nära gården i Blentarp.

Familj: Hustrun Eva Sjöholm. Styvdottern Noomi Rapace, 29, skådespelare, döttrarna Saerun Norén, 24, som utbildar sig till grafisk designer och Vala Norén, 14, som går på Waldorfskolan i Torna Hällestad. Evas barn Marcus, 32, som läser till läkare och Minna, 15, som går på internatskola i Järna. Barnbarnet Lev, Noomis son, som är 5 år

Aktuell: Fyller 50 år den 28 maj.

Firar: Med fest för ett 40-tal gäster på lördag. Föräldrarna är här från Island för att fira.
Gå till toppen