Kultur

Gardell vill värna sig själv

Den 18.5 skrev Jonas Gardell på kultursidan om hur anonymiteten på nätet förvandlar människor till pöbel. Oscar Swartz, medlem i Piratpartiet, ger idag en helt motsatt bild.

Jag hade en stark upplevelse på en konferens i Berlin. En talare fick stående ovationer. Han bad om volontärer och blev nästan stormad. Han var Roger Dingledine, datasnille från Massachusetts Institute of Technology, hjärnan bakom Tor, programvaran för anonym nätverkskommunikation. Han berättade hur Tor används i länder där regimen övervakar och kontrollerar, där man blockerar besvärligt material och där intellektuellas (och homosexuellas) första fråga till nätexperter är: Hur kan vi kommunicera anonymt?
Enligt Jonas Gardells terminologi är dessa demokrater och medmänniskor ”pöbeln”.
Att samtala och publicera anonymt är en mänsklig rättighet. Vi skall kunna mötas på ett kafé utan att bli registrerade. Pamfletter utan avsändare samt källskydd är en vital del av demokratin. Posthemligheten innebär att medlemmar av ”pöbeln” kan lägga ett brev på lådan utan att visa leg för postmästaren. En del sänder tyvärr ospårbara hotbrev.
Förstår Gardell allt han måste förbjuda? Öppna trådlösa nätverk, VPN-tjänster, kontantkort för surfning utan ID, nya befrielsemjukvaror som OneSwarm, framforskat på University of Washington av bland andra svensken Tomas Isdal.
Gardells verkliga syfte verkar vara att värna sig själv. Pappersboken är inte hotad. Men förmögna författare som Piratförlagets Guillou och Marklund trivs med en enkelriktad elitstruktur på nätet. Genom digitalisering hoppas de öka profiten genom nya sätt att mångfaldiga verk till en passiv och betalande ”pöbel”.
Priset är att ”pöbeln” berövas sina medborgerliga rättigheter. Förvånande nog har jag inte hittat någon annan politisk motkraft än Piratpartiet.
Oscar Swartz, skribent och nätentreprenör
Gå till toppen