Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunstyrelsens ordförande i Lomma slutar

Efter tolv år på posten ber Thomas Håkansson (M) att få sluta.

LOMMA. Från och med den första september är Thomas Håkansson inte längre ordförande i kommunstyrelsen i Lomma.
Samtidigt avsäger sig Anders Berngarn sitt uppdrag som ordförande i tekniska nämnden för att kunna ta över efter Thomas Håkansson.
– Nu har kommunfullmäktige inte tagit ställning till att det blir Anders Berngarn som tar över men det ska mycket till om det blir på något annat vis, säger Thomas Håkansson.
Thomas Håkansson har haft sitt nuvarande uppdrag i snart tolv års tid och det uppger han som ett av skälen till att han träder tillbaka.
– Mitt beslut har vuxit fram ur funderingar som jag haft ett bra tag tillbaka. Det måste finnas en djup övertygelse om man ska kandidera till valet 2010.
Han är osäker på om han skulle kunna uppbåda den energi som krävs för en ny mandatperiod.
– Jag vet inte hur jag utvecklas. För egen del vill jag inte uppleva den dagen då min glädje för uppdraget minskar. Jag vill inte heller att min omgivning ska känna att jag suttit för länge. När man suttit länge ökar sannolikheten för att man når den tidpunkt när man inte tycker att det är lika spännande.
Thomas Håkansson väljer att lämna samtliga kommunala uppdrag, utom sin plats som ledamot i kommunfullmäktige. Han sitter även kvar som ledamot i styrgrupperna för Lomma hamn och Borgeby.
– Det är naturligt att lämna uppdragen i samband med valet och det bör göras redan innan valrörelsen. Då får efterträdaren chansen att komma in så att alla medborgare vet vem det är som kandiderar som moderaternas ledande företrädare.
För Anders Berngarns del passar tiden också bra. Han kan lämna sitt jobb som rektor på Vårboskolan i Arlöv lagom till höstterminen.
Budgetarbetet är ett tredje skäl till att tidpunkten är väl vald, enligt Thomas Håkansson.
– Det tunga budgetarbetet börjar i september. Den som ska administrera en budget måste ha stort inflytande.
Thomas Håkansson har politiska uppdrag även i Region Skåne, kommunförbundet och Sveriges kommuner och landsting. De uppdragen behåller han.
– Jag lämnar kommunstyrelsen men inte politiken. Jag sitter kvar i kommunfullmäktige men blir en utpräglad fritidspolitiker. Det ska inte råda någon otydlighet kring det.
Framöver ska Thomas Håkansson fundera över vad han ska göra med all den tid som plötsligt blir över.
– Jag ska inte gå i pension. Det har varit ett ofantligt kul och stimulerande uppdrag, men också slitsamt. Jag ska hämta andan mentalt, vad jag gör efter det vet jag inte än.
Han har inget annat jobb på lut.
– På kort sikt kommer jag ändå att ha så många politiska uppdrag att de inte kan kombineras med ett civilt arbete.
Gå till toppen